У другий тур боротьби за крісло мера Кишинева виходять проросійський і проєвропейський кандидати

22.10.2019
У Молдові, за підсумками недільних місцевих виборів, проросійський кандидат від соціалістів Іон Чебан та член проєвропейського блоку ACUM — Platforma DA Андрій Настаcе пройшли до другого туру виборів на посаду мера Кишинева, повідомляє «Німецька хвиля».
 
За даними Центральної виборчої комісії, Чебан отримав понад 40% голосів виборців, Настасе — майже 31%. На третьому місці (понад 10%) опинився колишній мер Дорін Кіртоака, лідер Ліберальної партії. Явка на виборах у неділю становила лише 36%. Другий тур відбудеться 3 листопада.
 
Молдова останнім часом наполегливо намагається провести реформи, на яких наполягають західні партнери після розкрадання п’ять років тому з державних банків більше одного мільярда доларів. Цей злочин став причиною зміни уряду в країні.
 
Результат першого туру виборів мера Кишинева віддзеркалює загальні протилежні політичні тенденції в країні, де президент є промосковським, а уряд — прозахідним. 
 
Нагадаємо, в травні минулого року в Кишиневі вже обирали мера. Тоді з результатом у 52,57% голосів Андрій Настасе переміг свого суперника Іона Чебана, який набрав трохи більше 47% голосів.
 
Проте в червні 2018 року міський суд Кишинева скасував результати виборів, що викликало протести в місті. Але Апеляційна палата Кишинева підтвердила рішення суду першої інстанції, а згодом аналогічний вердикт винесла й Вища судова палата. Вибори було визнано недійсними, а обрати мера столиці вирішили під час загальних місцевих виборів у 2019 році. 

ДО РЕЧІ

Больовою точкою залишається Придністров’я, яке практично перебуває за межами контролю Молдови. У нескінченних спробах наблизити Придністров’я до Молдови президент Молдови Ігор Додон 29 жовтня зустрінеться iз так званим президентом Придністров’я Вадимом Красносельським, повідомив у понеділок, 21 жовтня, віцепрем’єр Республіки Молдова з реінтеграції Василь Шова. 
 
Сторони обговорять низку питань, зафіксованих у проєкті Протоколу за результатами зустрічі в форматі «5’2», яка відбулася 8-9 жовтня у Братиславі.
 
Зокрема, два президенти обговорять питання про відновлення роботи Координаційного механізму з узгодження позицій щодо придністровського врегулювання. Ігор Додон та Василь Шова відзначили позитивні тенденції в робoті Координаційного механізму, в рамках якого беруть участь представники всіх гілок влади. 
 
Іншою цікавою для нас новиною з сусідньої країни є те, що влада Молдови має намір найближчим часом відправити в Росію через територію України близько 20 тис. тонн боєприпасів iз Придністров’я, повідомляє молдовська інформагенція «Інтерлік» iз посиланням на заяву румунському телеканала TVR міністра закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску.
 
Він заявив, що обговорював цю тему з усіма партнерами, зокрема й з українською стороною. Попеску нагадав, що процес утилізації боєприпасів був призупинений Росією 2003 року, але тепер Москва погодилась поновити його. Можливо, в так званих «ДНР»-«ЛНР» вони вже закінчуються?
 
Міністр уточнив, що процес вилучення боєприпасів у Придністров’ї контролюється співробітниками ОБСЄ, але лише Росія має повний перелік того, що є на складах у Придністров’ї і що звідти вже вилучено.
 
Олег БОРОВСЬКИЙ