Блоха, мамонт і англійська: ексгенпрокурор Юрій Луценко фігурує у кримінальних провадженнях ДБР і НАБУ

18.10.2019
Блоха, мамонт і англійська: ексгенпрокурор Юрій Луценко фігурує у кримінальних провадженнях ДБР і НАБУ

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Уже не лише слідчі ДБР, а й детективи НАБУ розслідують окремі епізоди діяльності колишнього генпрокурора Юрія Луценка на посаді.
 
 
Тоді як сам Луценко ще в останні дні вересня поспіхом виїхав за кордон, до Великої Британії, щоб... вивчати англійську мову! Мовляв, давно планував пройти курси англійської, тож найближчі півтора мiсяця перебуватиме за межами України.
 
 
Зауважимо, що на початку жовтня Державне бюро розслідувань відкрило за заявою голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії кримінальне провадження за фактом можливого зловживання владою або службовим становищем колишнім генпрокурором Юрієм Луценком.
 
За даними пана Арахамії, Луценко, ймовірно, «змовившись із народним депутатом України VIII скликання та іншими особами, зловживав службовим становищем шляхом сприяння незаконному гральному бізнесу». Санкція інкримінованої статті передбачає до трьох років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади.
 
Ще у серпні мріям Луценка вивчати англійську в Лондоні намагався завадити колишній мер Києва Леонід Черновецький. Адже саме за його позовом Окружний адміністративний суд столиці відкрив провадження щодо заборони тоді ще генпрокурору (Рада відправила його у відставку 29 серпня. — Ред.) виїжджати за кордон.
 
Позивач просить суд «в інтересах народу України заборонити Юрію Луценку виїзд за кордон iз метою недопущення уникнення кримінальної відповідальності за злочини, вчинені на посаді генерального прокурора».
 
І доки Феміда розглядає цей позов, у команді самого Луценка, звісно ж, стверджують, що від’їзд ексгенпрокурора ніяк не пов’язаний з політичним скандалом у США та з кримінальними провадженнями стосовно екскерманича Різницької в Україні.
 
Тим більше, що позавчора Національне антикорупційне бюро України повідомило про відкриття ще 13 серпня кримінального провадження щодо Луценка за фактом можливого зловживання владою чи службовим становищем. 
 
Виявляється, ще 5 серпня Солом’янський районний суд Києва зобов’язав НАБУ внести відомості до ЄРДР відносно порушення з боку Луценка.
 
Сам Луценко відреагував на повідомлення НАБУ у своїй звичній манері і дещо потролив детективів та їхнє керівництво на сторінці у «Фейсбуці». 
 
«Звичка моїх опонентів шукати бліх і видавати їх за мамонта — незмінна. Попри фанфари певних ЗМІ, ця справа НАБУ присвячена тому, що я нібито не виніс догану заступнику. Нічого не скажеш — масштабна справа», — написав ексген­прокурор українською, вочевидь, у вільний час від штудiювання англійської.
 
Серед іншого, минулого тижня стало відомо, що 7 жовтня прокуратура Київщини скасувала рішення про закриття кримінального провадження щодо нападу працівників УДО на журналістів програми «Схеми» і спричинення їм тілесних ушкоджень під час зйомок святкування весілля сина тодішнього генпрокурора Юрія Луценка 9 вересня 2017 року на території одного із заміських комплексів. Наразі провадження передано слідчим ДБР. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ексгенпрокурор Юрій Луценко намагається заперечити інформацію американських ЗМІ, що він схиляв партнерів Рудольфа Джуліані Льва Парнаса та Ігоря Фрумана наполягати на відстороненні колишнього посла США в Україні Марі Йованович.
 
Ще 8 жовтня Луценко розповів про свої зустрічі з Джуліані. Під час однієї з них вони обговорювали справу компанії Burisma, з якою пов’язаний син головного опонента Дональда Трампа на виборах у США 2020 року Джо Байдена. Вже 9 жовтня у США затримали, а 10 жовтня заарештували двох бізнесменів Льва Парнаса та Ігоря Фрумана — уродженців України й Білорусі, які були спонсорами виборчої кампанії чинного президента США Дональда Трампа. Їх звинувачують у порушенні правил фінансування виборчих кампаній.
 
Медіа повідомляли, що колишні генпрокурори України Віктор Шокін та Юрій Луценко «злили» Трампу компромат на його потенційного конкурента на виборах 2020 року Джо Байдена. За даними видання NBC News, Юрій Луценко є тим українським чиновником, який, за даними американських прокурорів, схиляв партнерів Рудольфа Джуліані Льва Парнаса та Ігоря Фрумана наполягати на відстороненні колишнього посла США в Україні Марі Йованович.
 
Тоді як ексспецпредставник США з питань України Курт Волкер, доповідаючи у Конгресі, заявив, що колишній генпрокурор України Юрій Луценко є ненадійним джерелом інформації.