НАЗК виявило неправдиві дані в електронних деклараціях чотирьох нині вже ексдепутатів Верховної Ради

09.10.2019
НАЗК виявило неправдиві дані в електронних деклараціях чотирьох нині вже ексдепутатів Верховної Ради

Національне агентство із запобігання корупції передаcть в НАБУ недо­стовірні дані в деклараціях чотирьох колишніх депутатів Верховної Ради. Неправдиві дані у загальній сумі вони вказали на понад 90 мільйонів гривень. Недостовірну інформацію в деклараціях подали  Руслан Демчак від фракції БПП, Станіслав Березкін від фракції «Воля народу», позафракційні Аркадій Корнацький та Вадим Кривохатько.
За результатами перевірки декларації Демчака за 2016 рік встановлено, що він вказав недостовірні відомості про кошти, розміщені на банківських рахунках, і номінальну вартість цінних паперів, що належать йому. В цілому виявлено порушень на суму понад 71,7 млн грн. Крім того, Березкін у виправленій декларації за 2015 рік вказав недостовірні відомості про квартиру та два машиномісця, що належать дружині на правах власності. Сума недостовірних даних становить понад 14,3 млн грн. Аркадій Корнацький у декларації за 2016 рік не задекларував свої корпоративні права та кілька земельних ділянок, що належать йому на праві власності й оренди. А також не відобразив інформацію про право користування житловим будинком, який є його зареєстрованим місцем проживання. Загальна сума недостовірних відомостей у декларації — понад 3,2 млн грн. Кривохатько, подаючи декларацію за 2017 рік, зазначив недостовірні відомості про вартість і дату набуття ним у власність автомобіля на загальну суму понад 471 тис. грн.
У НАЗК зауважили, що відповідальність за декларування недостовірної інформації на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб встановлена Кримінальним кодексом України. Такі дії караються штрафом від 2,5 тис. до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років. Також НАЗК завершило роботи з відкриття доступу до декларацій військових прокурорів у публічній частині Реєстру. Зазначається, що загалом було відкрито 596 документів щодо 117 осіб.
Тим часом народний депутат від «Слуги народу» екс-гендиректор телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко підтвердив, що претендує на посаду голови КМДА та вже подав декларацію про доходи. «Офіційно повідомляю, що подав декларацію про доходи. Але хочу зауважити, що в інформації про те, що Ткаченко може очолити КМДА, є така ключова фраза — «може». Пропоную на ній зосередитися, тому що це рішення президента», — повідомив він.
У своїй декларації Ткаченко зазначив, що йому належить 5% телерадіокомпанії «Студія 1+1», 25% інформаційного сайту «Бабель», майже 17% «Квартал ТВ» та 17% «1+1 продакшн».Торік він заробив за основним місцем роботи на телеканалі «1+1» майже 30 мільйонів гривень, а його дружина Ганна — майже 13 млн грн. Нардеп зберігає 300 тисяч доларів готівкою та понад 10 тисяч доларів на банківських рахунках, а дружина — 30 тис. дол. готівкою, майже 5 тисяч доларів і більше 170 тисяч гривень у банках. У подружжя дві квартири у Києві площею 133 і 46 кв.м. Ткаченко пересувається на Range Rover Sport 2013 року випуску, який належить «1+1», а його дружина їздить на BMW X5 2016 року випуску. 
Конфлікт між Кличком та Ткаченком розпочався після того, як глава офісу президента Андрій Богдан попросив Кабмін звільнити Кличка з посади голови КМДА. З того часу головним кандидатом на це місце почали вважати саме Олександра Ткаченка. Екс­нардеп Сергій Лещенко повідомляє, що відповідний указ про призначення Ткаченка на посаду може з’явитися уже цього тижня.