Країни Балтії та Грузія підтримали Україну в ПАРЄ спільною заявою про РФ i бойкотом відкриття осінньої сесії

08.10.2019
Допоки Україну накриває хвиля обурення через імплементацію «формули Штайнмаєра», допоки наростає протестна хвиля на столичному Майдані, в Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), відкриття чергового засідання якої відбулось днями, Україна разом із Грузією, Естонією, Латвією, Литвою створила групу протесту проти повернення в Асамблею голосу Росії.
 
 
Делегації наших чотирьох союзниць відмовились брати участь у відкритті осінньої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи на знак солідарності з Україною. 
 
 
Грузинські ЗМІ, цитуючи главу української делегації Єлизавету Ясько, повідомили, що представники цих п’яти країн підготували спільну заяву щодо Росії.
 
 
Виступаючи проти поновлення права голосу РФ в ПАРЄ, автори заяви вважають, що підстави для виключення цієї країни залишаються незмінними, а рішення країн-партнерів повернути Росію в ПАРЄ було необґрунтованим. Також у заяві йдеться і про загрози з боку Кремля стосовно України та Грузії. 
 
Заявники зазначили, що дуже важливо, аби цей протест і позиція були почуті делегаціями інших країн. Цей політичний жест стосувався лише першої сесії, що має урочисте значення і демонструє, що насправді світу має бути не до урочистостей, коли над частиною європейських країн нависла загроза поневолення таким агресивним і небезпечним сусідом, як РФ.
 
У спільній заяві делегації зазначається, що Рада Європи 70 років захищала права мільйонів людей і твердо підтримувала цінності, заради яких і була створена.
 
«На жаль, червень 2019 року ознаменував початок іншої ери. Під час літньої сесії Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію 2 292, котра без умов повернула російській делегації право голосу та інші процедурні права. Цим Парламентська Асамблея Ради Європи закрила очі на порушення прав людини, викрадення, незаконну окупацію й анексію територій, незаконні арешти громадян держав-членів організації і війни, що їх Російська Федерація досі веде проти своїх сусідів», — зазначається у заяві.
 
Тим часом президент Франції заявив, що рішення повернути Росію в ПАРЄ не означає, що в РЄ діють подвійні стандарти.
 
«Це рішення не підриває нашу рішучість покласти край замороженим конфліктам, котрі є болючими ранами нашого континенту — в Україні, в Грузії, на Кавказі, в Придністров’ї», — відповів Еммануель Макрон на запитання журналістів світових агентств.
 
«Це не жест пом’якшення, це тверда рішучість змусити Росію виконати свої обов’язки. Це прагнення нашої організації стати більш эфективною», — дещо розмито пояснив президент Франції.
 
Тим часом делегації п’яти країн домовились створити в ПАРЄ постійну групу «Балтик плюс». Її мета — політика невизнання анексії Росією Криму й засудження російської окупаціі Криму, Східної України, Грузії і Молдови. За словами глави української делегації Єлизавети Ясько, чергове засідання групи має відбутись у Києві.
 
Відповідаючи на запитання журналістів у кулуарах ПАРЄ, Єлизавета Ясько зазначила, що Рада Європи втратила авторитет в очах мільйонів громадян держав-членів.
 
«Ми запрошуємо до нашої групи усіх, для кого цінності й виконання обов’язків не є порожнім звуком», — цитують главу українськоі делегації закордонні медіа.