Нова влада фактично заблокувала «регіональні» 240 мільйонів гривень для Тернопільської області

02.10.2019
Нова влада фактично заблокувала «регіональні» 240 мільйонів гривень для Тернопільської області

Депутати Тернопільської обласної ради намагаються відстояти 240 мільйонів гривень, передбачених для області з Фонду регіонального розвитку та інших державних джерел ще «старою» центральною владою, які нова, схоже, давати не хоче.
 
 
Рiч у тiм, що частину коштів уже було виділено, роботи розпочато, а як діяти тепер — незрозуміло. З цього приводу тернопільські депутати надіслали офіційне звернення на адресу голови Верховної Ради, президента та прем’єр-міністра України, долучивши перелік інвестиційних програм i проєктів, реалізація яких вимушено зупинилася.
 
«Закликаємо повернути державні субвенції регіонам, — йдеться, зокрема, у цьому документі. — Керівник офісу президента України звернувся до уряду України із закликом не виділяти кошти містам та областям, а це — кошти, які могли б бути спрямовані на ремонт доріг, лікарень, комунальну інфраструктуру. Без цих державних субвенцій не вдасться підготуватися до наступного етапу адміністративно-територіальної реформи... Фактично такі дії можна вважати прямим втручанням у роботу органів місцевого самоврядування за радянським тоталітарним зразком. Призупинене фінансування більшості проєктів, які підтримали члени регіональних комісій по Державному фонду регіонального розвитку, Фонду соціально-економічного розвитку України і якi вже були затверджені чинним Кабінетом Міністрів України. Процес розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 06 лютого 2012 року № 106 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій».
 
Вказаною постановою визначено, що головним розпорядником субвенції є Міністерство фінансів України, а також на які заходи та об’єкти може спрямовуватися субвенція, та наводяться умови її надання.
 
У 2017 році при Міністерстві фінансів України створено спеціальну комісію для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції. Сьогодні вся діяльність, налагоджена за роки роботи, фактично зводиться нанівець.
 
Закликаємо не перетворювати процес виділення субвенцій «розвитку» з державного бюджету на політичну арену боротьби та підтримати місцевих голів, об’єднані територіальні громади і всі органи місцевого самоврядування України».
 
— Тепер із Києва затримують не лише ці кошти, а й гроші, передбачені на інші справи місцевих громад, — коментує ситуацію депутат Тернопільської обласної ради, екс-голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. — В результаті до кінця року Тернопільщина може втратити 240 мільйонів гривень. І мало того, що Держказначейство заморозило гроші на рахунках і в містах та селах зупинилися, зокрема, важливі ремонтні та будівельні роботи. Так вони вимагають, аби органи місцевого самоврядування самі проголосували за повернення вже отриманих сум у державний бюджет!
 
Наразі тернопільські депутати збираються звернутися до всіх місцевих рад iз проханням писати листи й ухвалювати відповідні заяви до центральної влади, аби не дозволити їй забрати гроші у регіонів.