«Ніякого обміну без вироку»: у Харкові протестували проти ймовірної передачі РФ причетних до теракту біля Палацу спорту

01.10.2019
«Ніякого обміну без вироку»: у Харкові протестували проти ймовірної передачі РФ причетних до теракту біля Палацу спорту

Протестувальники не жартують. (Фото з сайта censor.net.ua.)

Інформація про те, що троє причетних до теракту харків’ян можуть вийти на волю до оголошення вироку, викликала у місті хвилю протестів.
 
Біля будівлі суду, де слухається резонансна справа, днями з’явилися автомобільні шини, а також лялька-матрьошка, що, на думку організаторів, стала символом російської агресії проти України.
 
В акції взяли участь рідні та друзі загиблих внаслідок теракту, адвокат сімей потерпілих Олег Головков, очевидці трагедії, активісти низки громадських організацій. Люди принесли плакати з написами «Непокаране зло повертається» і «Ніякого обміну без вироку».
 
Також учасники мітингу повідомили, що мають намір звернутися до Володимира Зеленського з проханням викреслити терористів зi списків на обмін, бо закладена ними вибухівка забрала життя чотирьох патріотів, ще дев’ятеро людей отримали різного ступеня поранення. 
 
Водночас аналогічне звернення до президента вже направили 12 громадських організацій та майже тисяча громадян, які також просять дочекатися вироку суду.
 
«Передача Росії осіб, що підозрюються у кривавому терористичному акті, не лише суперечить принципам верховенства права і невідворотності покарання, порушує Конституцію України, міжнародні зобов’язання та національне законодавство, а й несе загрозу національній безпеці, — йдеться у документі, розміщеному на сайті ГО «Магнолія». — Такий обмін може викликати низку терористичних актів проти мирного населення України, адже терористи будуть впевнені: їх обміняють, і вони зможуть уникнути покарання».  
 
Як «УМ» уже повідомляла, теракт проросійськими сепаратистами був організований 22 лютого 2015 року. Зловмисники заклали дистанційну вибухівку у тому місці, де патріоти збиралися для проведення маршу пам’яті. І хоча вина терористів фактично доведена, судові засідання постійно переносяться завдяки клопотанню адвокатів підозрюваних.