На виборах в Австрії впевнену перемогу здобула партія ексканцлера Себастіана Курца

01.10.2019
На виборах в Австрії впевнену перемогу здобула партія ексканцлера Себастіана Курца

33-річний Курц знову має шанси очолити уряд.

Перемогу на дострокових парламентських виборах у Австрії, які відбулися в неділю, 29 вересня, згідно з даними МВС країни, яке відповідає за підрахунок голосів, здобула консервативна Австрійська народна партія (АНП) на чолі з колишнім канцлером країни Себастіаном Курцом.
 
 
За неї віддали голоси більше 38 відсотків виборців, що на понад 5 відсотків вище, ніж на минулих виборах у 2017 році, повідомила «Німецька хвиля».
 
 
Таким чином, консерватори та їхній лідер Себастіан Курц здобувають 73 депутатських мандати та фракційну більшість. Це дозволить Курцу сформувати уряд та повернутися у крісло канцлера. 
 
Соціал-демократична партія Австрії, яку очолює Памела Ренді-Ваґнер, навпаки втратила — її підтримали близько 22 відсотків виборців. Соціал-демократи отримають 41 мандат. Це найгірший результат політсили в історії.
 
За правопопулістську Австрійську партію свободи (АПС) на чолі з Норбертом Гофером проголосували 17 відсотків виборців, що майже на 10 відсотків менше, ніж на минулих виборах.
 
Ультраправі отримують 32 депутатських мандати. З 2008 року АПС жодного разу не набирала менше ніж 17 відсотків голосів виборців. Попередні союзники Курца з АПС заявили, що цього разу вони віддають перевагу місцю в опозиції і не будуть входити в новий кабінет. 
 
У свою чергу, Партія зелених, яку очолює Вернер Коґлер здобула 12,4 відсотка голосів виборців, тоді як на минулих виборах вона провалилася з результатом лише 3,8 відсотка.
 
«Зелені» за низкою пунктів, особливо в питаннях міграції, розходяться з партією-переможцем і є опонентами Курца, тому їхня участь в уряді можлива лише за умови зміни політичного курсу АНП. Партія «Нова Австрія — Ліберальний форум» (NEOS) покращила свій результат до 7,4 відсотка. 
 
Загалом в Австрії право взяти участь у голосуванні мають 6,4 мільйона громадян. Себастіан Курц уже повідомив, що має намір вести переговори про формування Кабінету міністрів з усіма політичними силами, які пройшли до парламенту. Оскільки партія Курца з 73 мандатами не може самостійно сформувати уряд.
 
Парламент Австрії складається з двох палат (нижньої — Національної ради, та верхньої — Федеральної ради) і нараховує 245 депутатів. Депутатів Федеральної ради обирають земельні парламенти, а 183 депутатів Національної ради — австрійці з правом голосу за пропорційною системою з відкритими списками. Прохідний бар’єр — 4 відсотки. Термін повноважень нижньої палати — 5 років. 
 
Нагадаємо, рішення про проведення в Австрії дострокових парламентських виборів було ухвалено після скандалу, внаслідок якого ексканцлер Курц оголосив про розпад коаліції між його АНП та правопопулістською АПС.
 
У середині травня німецькі ЗМІ оприлюднили відеозапис прихованої камери, зроблений під час розмови колишнього віцеканцлера Австрії, тодішнього лідера АПС Гайнца-Крістіана Штрахе, ексголови парламентської фракції АПС Йоганна Ґуденуса і невідомої жінки на віллі на Ібіці в липні 2017 року.
 
На відео Штрахе обіцяє своїй співрозмовниці державні замовлення в обмін на підтримку на виборах iз боку видання Kronen Zeitung. Жінка, яка представилася «племінницею російського олігарха», нібито планувала придбати цю газету.
 
Через скандал Штрахе подав у відставку, а Курц виступив за проведення дострокових виборів. Наприкінці травня в Австрії запрацював перехідний уряд, а антикорупційна прокуратура почала розслідування щодо політиків зі скандального відео.