«Наш» пішов: що стоїть за відставкою спецпредставника США з питань України Курта Волкера

01.10.2019
«Наш» пішов: що стоїть за відставкою спецпредставника США з питань України Курта Волкера

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.
 
 
Таку інформацію оприлюднили американські ЗМІ, зокрема Сі-Ен-Ен та «Нью-Йорк Таймс», 27 вересня її підтвердив Університет штату Аризона, де Волкер очолює дослідницький центр.
 
 
Із 2017 року Волкер обіймав посаду спеціального представника Державного департаменту США з питань України. Наразі сам Курт Волкер та Білий дім не підтвердили і не спростували це повідомлення.
 
У своєму «Твітері» секретар РНБО Олександр Данилюк назвав Волкера «справжнім другом України» і подякував за його роботу. Низка українських політиків назвала відставку Волкера «тривожною новиною». 
 
Відставку Волкера пов’язують iз тим, що його ім’я згадувалося у скарзі інформатора про ймовірний тиск президента США Дональда Трампа на нову українську владу з метою заохотити розслідування щодо Джо Байдена, потенційного опонента на майбутніх виборах. Наступного ж дня після скандальної телефонної розмови Трампа із Зеленським Курт Волкер прибув до Києва із вказівками від Білого дому. 
 
Адвокат президента США Дональда Трампа Руді Джуліані в етері американського телеканала «Фокс Ньюс»» підтвердив факт листування з представником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером. У переписці йдеться, що Волкер обговорював із Джуліані українську тему і допомагав зв’язатися з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.
 
За даними джерел «Нью-Йорк Таймс», відставка чиновника пов’язана з процедурою імпічменту Дональда Трампа, яку запустив Конгрес США. За даними джерела, Волкер спілкувався з адвокатом Трампа Руді Джуліані, намагаючись «обмежити шкоду» національним інтересам США. 
 
Політичний експерт Олексій Мінаков на своїй сторінці у «Фейсбуці» наводить кілька можливих причин відставки Волкера. І першою з них є така: «Коли потрапляєш у брудний резонансний скандал — одразу ж іди у відставку.
 
З цієї точки зору можна лише пишатися гідним вчинком Волкера. Таке можливо в цивілізованих країнах і поки що вкрай рідко зустрічається в українських реаліях».
 
Олексій Мінаков наголошує, що в оточенні Трампа залишаються лише ті, якi не критикують його дії та лояльні до нього. І констатує, що Україна втратила доволі ефективного фахівця Держдепу, який відповідав саме за наш напрямок.
 
Більшість американських ЗМІ та українські аналітики сходяться на думці, що Курт Волкер подав у відставку з метою бути вільним від зобов’язань перед адміністрацією Дональда Трампа напередодні слухань у Конгресі з приводу «українського скандалу». 
 
Готується до таких слухань і президент США. У серії твітів 29 вересня Трамп заявив, що хоче бачити людину, яку він назвав «моїм обвинувачем», а також «особою, яка незаконно передала цю інформацію». «Чи шпигувала ця особа за президентом США? Великі наслідки!» — написав Трамп.
 
Щотижнева телепрограма «60 хвилин» повідомила 29 вересня, що невстановлений офіцер спецслужб, який був автором доповідної записки про розмову Трампа із Зеленським, перебуває під федеральним захистом після отримання погроз.