Протистояння в МОЗ: нова влада проводить аудит ефективності роботи Уляни Супрун

01.10.2019
Протистояння в МОЗ: нова влада проводить аудит ефективності роботи Уляни Супрун

У Мiнiстерствi охорони здоров’я конфлiкт мiж попередньою та новою командами.

Медицина безсила

Скандал, який вибухнув усередині Міністерства охорони здоров’я, вийшов за його межі. Причиною конфлікту стали розбіжності в роботі попередньої та теперішньої команд МОЗ.
 
Підопічні Уляни Супрун відмовилися полишати свої посади та звільнятися, аргументуючи тим, що медична реформа, яку запровадила колишня виконуюча обов’язків міністра, має тривати.
 
Нові ж очільники МОЗ вирішили провести великий аудит ефективності роботи попередньої команди. Держслужбовці каденції Супрун вбачають у цьому бажання звільнити попередній склад міністерства. У чому ж насправді конфлікт та чи вдасться примиритися сторонам?

«А вас попрошу на вихід»

Початком конфлікту стала зустріч держслужбовців МОЗ із заступником міністра охорони здоров’я Михайлом Загрійчуком. Аудіозапис цієї розмови опублікувало видання «Українська правда».
 
Пан Загрійчук у розмові з колективом зазначає, що дії деяких членів попередньої команди суперечать подальшій діяльності МОЗ. І декому запропонував звільнитися. Під час цієї зустрічі Михайло Загрійчук підтвердив свої наміри звільнити, зокрема, гендиректорку Директорату медичних послуг Оксану Сухорукову через «різне бачення подальшої роботи», проте інших членів колективу переконував залишитися і не звільнятися.
 
Як зазначила нова команда міністерства пані Скалецької, директорати і департаменти мають бути однією структурою. Таким чином у міністерстві необхідно буде провести оптимізацію. 
 
Ірина Литовченко, гендиректор директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства охорони здоров’я команди Уляни Супрун, серед тих, кому, за її словами, «не раді в новому міністерстві».
 
«У розмові з іншим генеральним директором Оксаною Сухоруковою їй сказали, що Литовченко буде наступною, тому що її погляди на медичну реформу не збiгаються з нашими», — розповіла пані Литовчено.
 
Саме вона опублікувала у «Фейсбуцi» лист-звернення до прем’єр-міністра Олексія Гончарука, зазначивши, що робота міністерства впродовж місяця паралізована: «Не підписують навіть документи щодо закупівель i поставки ліків для важкохворих пацієнтів, блокують закупівлю машин екстреної медичної допомоги в пілотних регіонах, через це вони в наступні роки не зможуть закупити машини-«екстренки», зокрема й Донецька область, де проходили бойові дії, призупинено процес автономізації Інституту раку, Інституту серця, ОХМАТДИТу, Інституту дитячої кардіології ім. Ємця, блокують усі нормативні документи та рішення для нормальної роботи Національної служби здоров’я. Це забезпечення нормальної роботи та фінансування понад тисячi медичних закладів «первинки» та програма «Доступні ліки».

Розбирайтеся самі 

Відповів на звернення працівників МОЗ прем’єр-міністр Олексій Гончарук, зазначивши, що уряд уважно вивчає ситуацію, яка склалася в Міністерстві охорони здоров’я, а глава відомства Зоряна Скалецька знайде шляхи вирішення проблеми всередині МОЗ.
 
«Я поважаю право на висловлювання своєї позиції кожного працівника МОЗ. Упевнений, що жодна чесна, професійна та компетентна людина не має бути звільнена з посади без належних підстав», — написав прем’єр.
 
Гончарук також додав, що не має жодних сумнівів щодо професійних якостей нової очільниці міністерства Зоряни Скалецької: «Наскільки я знаю, пані Скалецька зараз у відрядженні в Нью-Йорку, де бере участь у засіданні Генеральної асамблеї ООН. Упевнений, що після свого повернення пані Зоряна знайде шляхи вирішення проблеми всередині МОЗ».
 
У команді нового міністра Зоряни Скалецької обурилися такими діями чиновників.
 
«Нас найбільше здивувало, що вся ця історія відбувається за відсутності міністра, головної людини в міністерстві. Тобто все це робиться за спиною пані Скалецької», — заявив радник міністра Дмитро Раїмов.

Трусять команду Супрун

Причиною ж відкритого звернення до прем’єра став аудит роботи попередньої команди. На початку вересня нове керівництво МОЗ вирішило провести перевірку ефективності роботи чиновників каденції Супрун.
 
У команді пані Скалецької заявили, що ситуація з конфліктом довкола співробітників пов’язана з тим, що у відомстві має відбутися аудит, а чиновники його бояться.
 
«Мене здивувало, що в дні проведення аудиту ті, до кого були питання, різко пішли на лікарняні. Аудит буде, ніхто його не відмінятиме. Залишаться працювати лише найкращі. Оцінювання державних службовців на сьогодні необхідне. Ми не повинні утримувати за свої ж податки неефективних людей. Професіоналів ніхто не збирається виганяти, на багатьох із них тримається робота міністерства. Буде оптимізована структура міністерства для того, щоб було продовжено реформи», — зазначив пан Раїмов. 
 
Працівники МОЗ запевняють: аудит нове керівництво запровадило не для того, щоб перевірити ефективність. За словами протестуючої частини міністерства, у нової команди немає плану реформи, проте й залишати зроблене Уляною Супрун вони не хочуть.
 
«Новими пріоритетами міністерства є лише три гасла: люди живуть довше, люди хворіють менше та люди одужують швидше. Але це просто політичні гасла, під них можна закласти багато напрямів, конкретики ми так і не почули», — заявила Ірина Литовченко. 
 
Вона також зазначила, що від самого початку готова була залишатися працювати в міністерстві й iз новою командою, адже, за її словами, йшовши з посади, Уляна Супрун попросила не конфліктувати з новою владою та продовжити реформу.
 
«Ми готувалися до того, щоб продовжувати працювати. Уляна Супрун в останній день роботи зібрала нас і сказала, щоб ми не саботували, а продовжували реформи. Бо приходили ми працювати в міністерство, щоб впровадити реформу», — заявила гендиректор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства охорони здоров’я.

І куди без грошей?

Але не все так просто. Задіяно в цій історії 237 автомобілів швидкої медичної допомоги. Нове керівництво МОЗ зазначає, що пані Скалецькій хотіли дати на підпис документи з невідповідними цифрами.
 
«Це стосується блокування поставок автомобілів медичної допомоги, існують передумови до розтрати коштів у розмірі 100 мільйонів гривень. Ці документи були підготовлені попереднім складом МОЗ», — зазначив радник міністра Дмитро Раїмов.
 
Вiн говорить про закупівлю автівок швидкої медичної допомоги. Зараз цією справою займаються правоохоронці. За інформацією радника пані Скалецької, певні результати у розслідуванні вже є. Але розкривати таємницю слідства пан Раїмов не бажає. Ірина Литовченко ж запевняє, що не боїться жодних перевірок, і зазначає, що впевнена й у собі, й у своїй команді. І готова боротися до кінця в цій історії.
 
«Доки я буду бачити, що ми можемо зробити щось корисне, вся команда буде лишатися на місцях», — зазначила пані Литовченко.
 
Зустрінемося... найближчим часом
 
У свою чергу, щоб вирішити конфлікт між попередньою та теперішньою командами МОЗ, пiсля повернення Зоряни Скалецької зі Штатів мала відбутися зустріч між міністром i колективом, але у відомстві звертають увагу, що в четвер міністерка не прийшла на таке зiбрання.
 
«Ми не здаємося і прагнемо таки почати діалог із міністром. Але, повернувшись до Києва, пані Скалецька від нас ховається й уникає зустрічей. Ми її бачили в міністерстві, але зустрiтися з нами їй не вдається. Міністерство паралізоване, хворі можуть не отримувати ліки. Тому, щоб продовжити роботу, ми чекали на цю зустріч. Проте до нас ніхто не прийшов. Ба, більше, нас навіть до зали не пустили, де мала відбутися зустріч», — обурюється пані Литовченко.
 
Нове керівництво МОЗ уже зазначило, що запрошення на зустріч міністр не отримувала, їй ніхто не телефонував і не заходив до неї iз пропозицією зустрітись, покликавши міністра через «Фейсбук».
 
«Мені прикро, що держслужбовці стають політиками. Наразі міністр вивчає результати роботи департаментів, їхнi звіти, розпочато великий аудит. Найближчим часом вона вийде на діалог iз колективом», — зазначив Дмитро Раїмов.
 
У підсумку, команда Уляни Супрун заявила, що не збирається здаватися і сподівається, що вдасться знайти діалог iз новим міністром. «Порозумітися ти можеш, якщо ти розмовляєш. Якщо з тобою не розмовляють, дуже важко знайти точки порозуміння», — звертає увагу пані Литовченко.
 
Тим часом у міністерстві поспішили додати, що вони потребують професіоналів і тих, хто готовий лишатися в міністерстві. Чи залишаться працювати підопічні Уляни Супрун і надалі, питання лишається відкритим. Не варто забувати в цій історії, що в боротьбі між «старими» та «новими» можуть постраждати ті, для кого лікування та препарати є життєво необхідними.