Хочете бути багатими — зупиніть корупцію: про що говорили президенти України і США

27.09.2019
Хочете бути багатими — зупиніть корупцію: про що говорили президенти України і США

Розмова була «дружня і доречна», вважають у Білому домі. (Фото з сайта rbc.ru.)

Довгоочікувана зустріч президентів України і США таки відбулася, хоча й була затьмарена скандалом, що розгорівся напередодні.
 
Володимир Зеленський, розповідаючи про зустріч у «Твіттері», серед іншого, згадав, що на ній лунала тема Криму. Зеленський запевнив, що пояснив Трампові (який свого часу припускав, що, оскільки в Криму говорять російською мовою, можна погодитися, ніби півострів російський): Крим — це «наша земля», це частина України. За словами Зеленського, Трамп запевнив, що допомагатиме Україні в поверненні Криму.
 
«Я хочу сказати, що ми тепер перезавантажуємо нову країну, і перепрошую, але нам не потрібна допомога, нам потрібна підтримка, реальна підтримка, — сказав Зеленський. — І ми вдячні всім європейським країнам, які допомагають нам, ми також хочемо більшого, але я розумію, що лише разом США і ЄС можуть зупинити війну. Ми готові. Не забувайте, що ми — найбільша країна в Європі, але ми хочемо бути найбагатшою. Це правда». Трамп на це зазначив: «Зупиніть корупцію в Україні, бо це те, що зробить вас великими, великим вас особисто в першу чергу, це те, що буде приголомшливим для вашої країни».
 
Адміністрація Трампа заявила, що розмова з українським лідером була «дуже дружньою і цілком доречною». Хоча можна передбачити, що перший особистий контакт двох лідерів був дещо затьмарений тим, що напередодні зустрічі Білий дім оприлюднив стенограму нашумілої телефонної розмови Трампа і Зеленського.
 
Агенція «Рейтер» у зв’язку з цим пише, що для Зеленського оприлюднення його телефонної розмови з Трампом «стало далекосяжною дипломатичною катастрофою», в той час як для американського президента, проти якого через цей дзвінок почали процедуру імпічменту, — це лише внутрішня політична криза. Як пише агенція, слова Зеленського, що містяться у викладі, найімовірніше, роздратують демократів у США, що поставить під загрозу двопартійну підтримку Вашингтона, якої потребує Україна, а також роздратують Францію й Німеччину, яких Зеленський у тій розмові теж розкритикував.
 
Лондонський аналітик із питань ринків, що розвиваються, Тімоті Аш звертає увагу на такі моменти тієї розмови: «Зеленський із цього не вийде, зберігши добрий вигляд — копнув колишнього посла США, копнув Меркель і європейців, а потім погодився зробити для Трампа брудну роботу щодо Байдена. Схоже, він дуже хотів втертися Трампові в довіру».
 
Тімоті Аш додає: «Факти такі, що Трамп, по суті, попросив Зеленського накопати бруду на Байдена, і Зеленський, схоже, погодився, — цитує його слова «Рейтер». — Після всього, що зробив для успіху реформ в Україні Байден, Зеленський ударив його ножем у спину — як і колишнього посла США, і Меркель та інших». Аналітик робить висновок: «Переможець — Путін!»
 
«Звичайно, підґрунтя для відносин із європейськими лідерами, і особливо з Меркель, погіршиться, — коментує агентству політолог Володимир Фесенко. — Прямої критики там немає, але контекст і тональність такі, що Зеленський ніби скаржиться Трампові на Меркель».
 
Депутатка з фракції експрезидента Петра Порошенка Марія Іонова, зі свого боку, звертає увагу: «Для України є величезна небезпека, що вона опиниться сам на сам із ворогом — Росією... І Росія, безумовно, скористається цим шансом».