«Нібулон» встановив новий суднобудівний рекорд України

27.09.2019
Днями компанія «Нібулон» ввела в експлуатацію найдовше спеціалізоване кранове судно класу «річка-море» під прапором України, побудоване за роки незалежності України.
 
140-метровий NIBULON MAX презентували в рамках міжнародного форуму TRANS EXPO ODESA MYKOLAIV 2019, який відома аграрна і віднедавна суднобудівна компанія разом з «МедіаКомпас» організувала на заводі в Миколаєві.
 
NIBULON MAХ дозволить підвищити річні обсяги перевалки вантажів флотом на 2-3 млн тонн на рік і збільшити обсяги перевалки вантажів безпосередньо флотом компанії до 5 млн тонн за рік. Будівництво судна такого класу — новий рівень суднобудівних потужностей компанії «Нібулон». Для цього на заводі модернізували стапельний майданчик та спуско-підйомний пристрій, збільшивши кількість стапельних та спускових доріжок.
 
«Компанія провела масштабну реконструкцію суднобудівного підприємства, після завершення якої воно має стати найсучаснішим в Україні і, без сумніву, одним iз найкращих в Європі», — йдеться в повідомленні пресслужби «Нібулона». — 2018/19 маркетинговий рік став найуспішнішим в історії судноплавної компанії. Ми досягли поставленої мети, перевізши внутрішніми водним шляхами понад 3,5 млн тонн різноманітних вантажів, збільшивши обсяг перевезень аж на 40 %. І у такий спосiб зменшили навантаження на автошляхи на понад 145 тис. вантажівок».
 
Очікується, що вже до кінця нинішнього року флот компанії становитиме 80 одиниць. І більша частина його збудована за власними проєктами на власних потужностях. Навіть у день презентації тут закладено ще два судна — портовий буксир штовхач-кантувальник за проєктом Т410 і несамохідний судномайданчик за проєктом B1500, які працюватимуть на новому проєкті компанії з перевезення будівельних вантажів Південним Бугом.
 
За словами генерального директора ТОВ СП «Нібулон» Олексія Вадатурського, компанія вже інвестувала в економіку країни понад $ 2,1 млрд, з яких близько $ 600 млн — безпосередньо в будівництво флоту.
 
«Ми сьогодні на ділі показали, що Миколаїв — це потужна область, і наша компанія робить усе, щоб Україна була не країною біля моря, а таки морською країною», — зазначив він. За словами Вадатурського, одне створене робоче місце в суднобудуванні дає 10 нових робочих місць у суміжних галузях. Отже, компанія за роки роботи в цьому напрямі створила не менше 10 тисяч робочих місць у металургії, будівництві, сфері послуг.
 
Міжнародні фінансові партнери компанії — Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, Міжнародна фінансова корпорація.
 
«Якщо ви інвестуєте сотні мільйонів доларів, то це означає, що вірите в регіон і у свою країну», — зазначив голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік Де Загон.
 
У виставці, присвяченій судноплавству в Україні, взяли участь понад 100 компаній, які будують судна і виготовляють суднове устаткування, надають різні послуги у сфері суднобудування та судноплавства. Більшість iз них — підрядники та партнери «Нібулона» як найбільшого виробника вантажного флоту в країні.