Близько 600 спецпризначенців провели масштабну спецоперацію на Закарпатті у справі замаху на офіцера Іванківа

27.09.2019
Близько 60 обшуків провів чисельний поліцейський десант у закарпатських містах Ужгород, Мукачеве і Хуст минулої середи. Поліція Закарпаття була приведена в посилений режим охорони, тим більше, що в регіон прибуло близько 600 спецпризначенців КОРДу на літаку і гелікоптері. 
Результат масштабної спецоперації: затримання головних фігурантів замаху на життя полковника поліції, начальника обласного Управління захисту економіки Андрія Іванківа — 38-річного організатора та 25-річного кілера. Останній розстріляв авто полковника з пістолета-кулемета «Скорпіон» в Ужгороді ще 11 липня 2019 року, після чого скинув зброю в річку Уж. Офіцер тоді дивом не постраждав, ніби, як кажуть, «народився у сорочці». 
Першим про обшуки повідомив у соцмережах місцевий правозахисник Роман Келемен: «В Ужгороді та Мукачеві проводять численні обшуки у різних людей, поліція приведена в посилений режим охорони. В Хусті навіть узяли в облогу Хустську міську раду та пропускають усіх у будівлю за посвідченнями. Обшуки проводять навіть у братів Балог».
Утім Віктор Балога в коментарі ЗМІ повідомив, що у його брата мали провести обшуки в середу,але їх так і не провели: «Все гаразд. Нібито збиралися. Ранком дзвонив брат, що збиралися. Але не було обшуків ніяких. Попереджали, але обшуків не відбулося. Обшуки загалом в області проходять. Але до нього не дійшли».
Лише пізніше у Нацполіції (колишній керівник якої — Сергій Князєв днями подав у відставку) офіційно підтвердили затримання двох підозрюваних у замаху на життя полковника Іванківа. 
«Організатором вбивства виявився лідер злочинного угруповання, ексміліціонер (звільнений iз лав ОВС за тісні, дружні зв’язки з кримінальним світом регіону), який для ліквідації жертви підібрав кілера. Мотив злочину пов’язаний iз припиненням так званих «сіток», які забезпечували перевагу на виборах деяким кандидатам у народні депутати ВРУ шляхом підкупу виборців», — повідомляють у Нацполіції.
      І додають, що у спецоперації брали участь співробітники Департаменту внутріш­ньої безпеки, бійці спецпідрозділу КОРД та поліції особливого призначення, оперативники Департаменту захисту економіки, слідчі Головного слідчого управління тощо.
     У підсумку проведено 60 санкціонованих обшуків за місцем мешкання двох головних та інших фігурантів змови. Виявлено та вилучено кошти, 4 пістолети, 1 рушницю, більше сотні набоїв, оргтехніку, мобільні телефони, банківські картки, кайданки та чорнові записи, які підтверджують злочинну діяльність. Наразі затриманих уже доставили до Києва та оголосили їм підозри, встановлюється їхня причетність до інших злочинів.
Нагадаємо, що вранці 11 липня 2019 року в Ужгороді обстріляли легковий автомобіль, на якому пересувався полковник поліції Андрій Іванків. Поліція встановила чимало свідків та очевидців події, які бачили підозрілих осіб і безпосередньо самого кілера та описали його шлях пересування до моменту злочину і після. Також задіяли кінологів i водолазів-рятувальників. Тоді на дні річки Уж знайшли знаряддя злочину — пістолет-кулемет «Скорпіон», калібру 7,65 мм iз маркуванням.