На Тернопільщині відбудеться масштабна реконструкція історичної битви за Збаразький замок

25.09.2019

Через кілька днів у райцентрі Збараж Тернопільської області відбудеться видовищне масштабне дійство — реконструкція історичної битви за Збаразький замок, яка відбувалася там 370 років тому.

 

За повідомленням із Національного заповідника «Замки Тернопілля», загалом проект називається «Битва за Незалежність. Збараж 1649 р.» і він став одним із переможців конкурсу «Малі міста — великі враження» Міністерства культури України.

 

29 вересня силами клубів історичних реконструкцій України планують відтворити фрагменти головних батальних сцен облоги, участь у яких візьме близько тисячі учасників у військових обладунках того часу.

Відбудеться також відкриття тематичної художньої панорами та проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції «Битва під Збаражем 1649 року як вагомий етап Національно-визвольної революції під проводом Богдана Хмельницького».

Як відомо з історичних джерел, у липні 1649-го, відступаючи перед військом Богдана Хмельницького, польська армія зупинилися у Збаражі й перейшла в оборону.

Облога міста тривала сім тижнів, за той час відбулося 17 кінних битв, 27 штурмів, близько 80 бойових вилазок козаків.

Результатом стало підписання історичної угоди, яка узаконила незалежність частини України в межах тодішніх Київського, Брацлавського та Чернігівського воєводств. 

Облогу Збаража описав у своєму романі «Вогнем і мечем» польський письменник Генрик Сенкевич, а також ці події відображені в однойменному фільмі-екранізації Єжи Гофмана. Втім, в обох творах події відображені, зрозуміло, передусім через призму сприйняття польської сторони.