Заочно засуджений президент-утікач Віктор Янукович готується до повернення в Україну

25.09.2019
Заочно засуджений президент-утікач Віктор Янукович готується до повернення в Україну

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Захисники колишнього президента-втікача Віктора Януковича зараз намагаються зробити все для того, щоб засудженого за державну зраду клієнта після запланованого (!) прибуття до України не посадили до вітчизняної тюрми відбувати тривалий строк.
 
 
Так званий «гарант», який утік до Росії під час Революції гідності ще у лютому 2014 року, вочевидь, знудився відсиджуватися у Ростові-на-Дону та у Москві і рветься до Києва.
 
 
Принаймні про такі плани свого підзахисного днями повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк після засідання Апеляційного суду Києва, де розглядаються сім апеляційних скарг захисту на вирок експрезиденту.
 
«Основні завдання, поставлені клієнтом, — забезпечити притягнення до відповідальності винних у здачі Криму, винних у вчиненні антиконституційного захоплення влади або державного перевороту — зараз виконуються», — заявив пан Сердюк журналістам.
 
Також адвокат зауважив, що захисники Януковича намагаються зробити все для того, щоб засудженого за державну зраду експрезидента після прибуття до України не посадили до української в’язниці.
 
«Він зараз перебуває на території Російської Федерації тимчасово. І захистом здійснюються заходи, які забезпечать можливість його перебування на батьківщині», — зазначив Віталій Сердюк.
 
Нагадаємо, що Януковича засуджено Оболонським райсудом Києва ще у січні 2019 року до 13 років позбавлення волі за державну зраду і пособництво Росії у веденні агресивної війни проти України. Після втечі з країни в 2014 році він ховається на території країни-агресора.
 
Нині ж сторона захисту переконує Апеляційний суд столиці, що рішення суду першої інстанції — незаконне і ухвалене під політичним тиском. У Генпрокуратурі ж наполягають, що у матеріалах кримінального провадження є неспростовні докази провини Януковича. Зокрема, 1 березня 2014 року він написав листа до Володимира Путіна з вимогою ввести війська в Україну, що, на думку слідства, і стало підставою для анексії Криму.
 
Зрозуміло, що скасувати вирок утікачу не так просто, тому, швидше за все, адвокати Януковича лише запускають «інформаційну хвилю» про повернення клієнта, щоб вивчити реакцію громадськості, політикуму та експертного середовища. А вже далі, незалежно від реакції суспільства, можна і юридичні механізми через суд «вмикати»…
 
А тим часом у соціальних мережах уже активно обговорюють можливе майбутнє повернення «легітимного» і радять ховати шапки, натякаючи на кримінальне минуле «гаранта» в часи його молодості. Адже відомо, що свою першу «ходку на зону» Янукович-старший отримав за зухвалі пограбування на донецьких вулицях. Зокрема, юний Вітя не гребував зривати хутряні шапки з перехожих. 
 
Зауважимо, що 27 серпня в Україну повернулася колишня «регіоналка» і соратниця Януковича, екс-міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, яку одразу ж затримали правоохоронці, але вже через два дні її випустили із СІЗО.