Вантажівки проти бусів: за три дні в кількох аваріях загинуло 25 людей

24.09.2019
Вантажівки проти бусів: за три дні в кількох аваріях загинуло 25 людей

Перша ДТП за участі вантажівки і «маршрутки» сталася у Білгород-Дністровському районі Одеської області. (Фото з сайта hromadske.ua.)

Низка жахливих аварій iз чисельними жертвами (загалом 25 загиблих!) сталася минулих вихідних у різних регіонах України.
 
 
Якими є причини: погодні умови, безвідповідальність водіїв чи неналежний контроль iз боку правоохоронних органів?
 
 
Ці питання є актуальними впродовж багатьох років попри підвищення штрафів i рівня кримінальної відповідальності за ті чи інші порушення ПДР. 
 
 
Перша з жахливих автокатастроф сталася в Білгород-Дністровському районі Одещини, між селами Нова Долина та Прилиманське минулої суботи, 21 вересня близько 14:00.
 
Переповнену «маршрутку» (мікроавтобус «Мерседес Спринтер») буквально протаранила вантажівка ДАФ. На місці загинуло дев’ятеро пасажирів, ще четверо людей було госпіталізовано з травмами (двоє з них водії). 
 
Правоохоронці кваліфікували подію за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху). Вже в неділю поліція затримала травмованого водія фури, адже в ході першочергових слідчих дій було встановлено, що ДТП сталася саме з його вини.
 
 Минула лише доба, і в неділю ввечері подібна ДТП сталася на Житомирщині, поблизу села Великий Молодьків Новоград-Волинського району: 55-річний водій вантажівки ДАФ iз напівпричепом (цистерна), рухаючись у напрямку столиці, протаранив автобус сполученням «Житомир—Яремче», що стояв на узбіччі дороги.
 
Виявляється, 66-річний водій автобуса зупинився, щоб замінити колесо, частина його пасажирів вийшли з салону і стояли на узбіччі дороги. 
 
У результаті зіткнення 9 пасажирів автобуса загинули, ще 11 чоловік (разом iз водієм вантажівки), віком від 42 до 71 року, отримали травми й були госпіталізовані до місцевої лікарні.
 
Окремих загиблих і травмованих рятувальникам навіть довелося деблокувати з автобуса. Водія вантажівки, як і на Одещині, також затримала поліція. 
 
Того ж дня смертельна автоката­строфа сталася в Чернігові, де підліток тишком-нишком узяв дідів легковик «Фольксваген  Пасат», зібрав друзів-однолітків і поїхав кататися.
 
Під час спуску з пагорба на мокрій дорозі хлопець не впорався з керуванням і зіткнувся з придорожнім деревом.
 
Удар був такої сили, що автомобіль розірвало на частини. Внаслідок аварії водій i троє пасажирів загинули на місці події. Вижити вдалося лише одній дівчині, яку одразу госпіталізували.
 
Вражаюча тенденція, але вже в понеділок вранці ще одна смертельна ДТП за участі вантажівки, автобуса та легковика сталася поблизу села Бзів, що в Баришівському районі Київщини.
 
Тут вантажівка також протаранила припаркований на узбіччі пасажирський автобус. Від удару той наїхав на трьох чоловіків, які стояли попереду нього, та зчепився ще з однією машиною обабіч дороги.
 
Унаслідок аварії двоє чоловіків від отриманих травм загинули на місці пригоди, а третій помер уже в кареті швидкої по дорозі до лікарні.