«Слуги народу» хочуть взагалі ліквідувати посаду голови КМДА - джерела

18.09.2019
Несподіваного обороту цими днями набрала боротьба за крісло столичного голови КМДА, за яке так затято взялася команда «Слуги народу».
 
Як повідомили у Telegram-каналі «Путч», «офіс президента вирішив припинити боротьбу за посаду голови КМДА й піти більш хитрим шляхом, щоб на законодавчому рівні ні в кого не виникло питань».
 
Також зазначається, що в партії «Слуга народу» заявили, нібито невдовзі посади голови КМДА взагалі не буде. Бо «СН» самі її приберуть у новому законі про столицю.
 
Як пояснює голова партії «СН» нардеп Олександр Корнієнко, влада зацікавлена в тому, аби завершити почату реформу децентралізації, однією з головних тез якої є те, що в областях більше не буде ніяких голів ОДА, як і голів КМДА. Фактично єдиними представниками центральної влади в регіонах зроблять префектів, і Київ тут не повинен бути винятком, а має опинитися в центрі реформи.
 
Нагадаємо, донедавна посаду спотикання обіймав Віталій Кличко, обраний киянами мером столиці 25 травня 2014 року. Він приступив до обов’язків 5 червня, а вже 25 червня паралельно ще й призначений головою Київської міської адміністрації. На дострокових мерських виборах Кличко також переміг восени 2015 року.
 
Проте наприкінці липня 2019 року керівник офісу президента Андрій Богдан попросив Кабмін внести подання про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА i вже на початку вересня Кабінет Міністрів, очолюваний щойно призначеним прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком, терміново погодив відставку.
 
А причиною таких поспішних пертурбацій, як заявив Віталій Кличко, ображений такими, як він вважає, незаконними діями, стало те, що «президент України Володимир Зеленський планує призначити на посаду голови Київської міськдержадміністрації свою людину. І таким чином розділити повноваження мера Києва та голови КМДА».
 
Можливо, тепер пристрасті й стишаться щодо посади очільника КМДА, але «мерські війни» лише розгораються. Адже «слуги народу» інтенсивно торпедують тезу про дострокові вибори, аби мати й там свою людину. Тим паче що за посаду мера Києва почне боротися також пан Богдан, який про це заявив привселюдно.