Керівництво «Укргазвидобування» заробляло на небезпечних відходах і завдавало шкоди екології Полтавщини

13.09.2019
Зранку 11 вересня в апараті управління «Укргазвидобування» та газопромисловому управлінні «Полтавагазвидобування» працівники Генпрокуратури України, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України провели обшуки. 
 
Заява про результати спільних дій правоохоронців з’явилася того ж дня на сайті СБУ.
 
«Посадовці АТ «Укргазвидобування» організували протиправний механізм привласнення коштів товариства під час утилізації небезпечних відходів, який викрила Служба безпеки України. Правоохоронці встановили, що представники комерційної структури за «погодженням» із менеджментом «Укргазвидобування» та через бездіяльність посадовців органів Держекоінспекції створили схему отримання неправомірної вигоди. Кошти привласнювали під час виконання договорів щодо утилізації відходів буріння у Полтавській області. Через дії зловмисників також завдано шкоди екології регіону», — йдеться у повідомленні.
 
Як було з’ясовано в ході досудового розслідування, відходи буріння не утилізували, а під час їх тимчасового зберігання не дотримувалися необхідних екологічних вимог, що призвело до забруднення навколишнього середовища.
 
При вивезенні бурового шламу супровідні документи підмінювали, відтак на полігоні побутових відходів він зберігався як речовина, що не становить небезпеки природі.
 
Але водночас, згідно з результатами лабораторних досліджень відібраних зразків бурового шламу, які проводила профільна науково-дослідна установа, встановлено, що вони належать до особливо небезпечних і потребують спеціальної процедури захоронення та утилізації.
 
У ході проведення санкціонованих слідчих дій в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів справи у Києві, Полтаві, Дніпрі, Кременчуці правоохоронці вилучили документацію та електронні носії інформації, що підтвер­джують проведення протиправної оборудки.
 
Тривають слідчі дії у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 364 («Зловживання владою або службовим становищем») та ч. 2 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») КК України.
 
Організатору протиправних дій — представнику комерційної структури — повідомлено про підозру у вчиненні злочину.