Харківська міськрада не подаватиме до суду з вимогою обмежити проведення маршу рівності

13.09.2019
Минуло всього кілька днів, і мерія Харкова відмовилася забороняти через суд проведення у місті маршу рівності KharkivPride.
 
Про це розповіла співорганізаторка ЛГБТ-параду Анна Шаригіна, яку разом з іншими колежанками запросив на переговори перший заступник міського голови Ігор Терехов.
 
«Він повідомив, — сказала Анна, — що проти нас не подаватимуть позову і що міська влада буде сприяти забезпеченню правопорядку під час заходу». Причину зміни своїх намірів чиновник не пояснив, але пообіцяв співпрацю і допомогу. 
 
Пізніше цю інформацію кореспонденту «МедіаПорту» телефоном підтвердив і мер Геннадій Кернес. На питання, чому в мерії передумали, він відповів: «Чому? Тому що ми бачимо, що це такий захід, якому потрібно забезпечити безпеку. Ми не можемо обмежувати його, забороняти».
 
На уточнення, чи буде в такому разі міськ­рада всіляко сприяти проведенню маршу рівності, Кернес сказав: «Так». 
 
Як «УМ» уже повідомляла, 5 вересня узгоджувальна рада доручила юридичному департаменту міськвиконкому направити до суду позов про заборону проведення «ХарківПрайду» та акцій «на захист традиційних сімейних цінностей», що того ж дня організовують противники публічних заходів ЛГБТ-товариств.
 
Свій крок чиновники тоді пояснили бажанням забезпечити спокій у місті, оскільки, на їхню думку, подібні прайди часто супроводжуються вуличними конфліктами.
 
На тому ж засіданні заступник начальника обласного управління поліції Сергій Бірбасов запропонував не забороняти анонсовані заходи, а узгодити їхні маршрути таким чином, щоб акції не пересікалися. Але члени узгоджувальної комісії його пропозицію обговорювати не стали. 
 
Що саме змусило харківських управлінців відмовитися від судового позову, наразі невідомо. Але водночас з’явилася інформація про негативні коментарі намірів мерії з боку іноземних структур.
 
Так, на підтримку KharkivPride  виступили Представництво ООН в Україні, посольства Німеччини, Швеції, Канади, Данії, США, Нідерландів, Норвегії, Великої Британії, організації Amnesty International Ukraine, Freedom House Ukraine та інші.