Удруге поспіль чемпіонками Європи стали сербські волейболістки: збірна України не вийшла з групи

11.09.2019
Удруге поспіль чемпіонками Європи стали сербські волейболістки: збірна України не вийшла з групи

Українські волейболістки завершили ЧЄ-2019 на передостанньому, п’ятому, місці у своїй групі. (Фото з сайта volleyball.ua.)

Щойно завершився волейбольний чемпіонат Європи серед жінок, за аналогічним організаційним принципом, у чотирьох європейських країнах — Франції, Словенії, Бельгії та Голландії, 12 вересня стартує чоловічий чемпіонат континенту, на якому гратиме й збірна України.
 
Свої матчі групового турніру «синьо-жовті», очолювані латвійським наставником Угісом Крастіньшем, гратимуть у Голландії, де, окрім господарів, українським волейболістам опонуватимуть збірні Польщі, Чехії, Естонії та Чорногорії.
Регламент групового раунду аналогічний тому, який застосовувався й на нещодавньому жіночому єврофорумі. Охочим пробитися до 1/8 фіналу на груповому етапі потрібно посісти у своєму секстеті місце, не нижче четвертого.
Без сумніву, підопічні Крастіньша намагатимуться зробити те, що не вдалося вітчизняним волейболісткам.
Хоча, за словами президента федерації волейболу України Михайла Мельника, в таборі національної збірної панувала впевненість у подоланні групового бар’єру.
«Перед командою Гарія Єгіазарова стояло завдання здобути в заключних двох турах перемоги над збірними Словенії та Португалії, котрі б гарантували нам місце у «плей-оф». І, з огляду на рівень забезпечення підготовчого процесу збірної до чемпіонату, ми фактично не сумнівалися в реальності вирішення цього завдання. Тому наперед побоювалися, щоб у 1/8 фіналу не випало зійтися з Росією. Та не так сталося, як гадалося», — наголосив Михайло Мельник.
У заключному турі наші волейболістки «всуху» переграли Португалію, утім після невдачі в грі зі словенками той успіх не мав особливого турнірного значення. Відтак президент ФВУ визнає, що збірна Гарія Єгіазарова своє завдання на турнір не виконала. Причини? Пан Мельник називає низку об’єктивних і суб’єктивних факторів, поміж яких —  травми основних ліберо та центральної блокуючої, а також проблеми з психологічною готовністю. 
«Не хочеться, аби ця невдача залишилася непоміченою. Важливо зробити правильні висновки, чітко вирішивши: рухається вітчизняний волейбол уперед чи топчеться на місці», — відзначила лідер «синьо-жовтих» Олеся Рихлюк, одночасно попросивши вибачення у вболівальників за те, що команда не виправдала покладених на неї сподівань.
Титул чемпіона Європи вдруге поспіль здобула збірна Сербії, котра у фіналі вирвала перемогу в співгосподарок турніру — туркень — 3:2.