Повернення через 7 років: Богдан Бенюк грає Тев'є — Тевеля у Театрі імені Франка

04.09.2019
Повернення через 7 років: Богдан Бенюк грає Тев'є — Тевеля у Театрі імені Франка

Богдан Бенюк грає у «Поминальній молитві» Тев’є-Тевеля.

Прем’єрною виставою сотого театральною сезону в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка уже 11 вересня стане «Поминальна молитва» — вистава про великого мрійника і філософа Тев’є з Анатівки, що уперше ходив під зорями Чумацького шляху у творах Шолом-Алейхема. Молочник із коханою Голдою, а потім і внучкою, якій дадуть її ім’я, усіма п’ятьма доньками і сільською громадою різновірців, що живе у непростий для України час початку ХХ століття,  повертається на київську сцену через майже три десятки літ, відколи почав котити там воза славетний Богдан Ступка у тодішній постановці «Тев’є — Тевель».
Нині у столичному Театрі імені Івана Франка уточнюють, що тридцять років тому молодий режисер Дмитро Чирипюк привіз зі стажування у московському «Ленкомі» п’єсу Григорія Горіна та музику Михайла Глуза до вистави «Поминальна молитва». Тоді й розпочалася спільна робота Дмитра Чирипюка з художнім керівником Сергієм Данченком над постановкою «Тев’є-Тевель», прем’єра якої відбулася 23 грудня 1989 року. Виконавці головних ролей Богдан Ступка, який незмінно гратиме Тев’є понад два десятки років, та Наталія Лотоцька (Голда), а ще сценограф Данило Лідер у 1993-му були нагороджені за виставу «Тев’є-Тевель» Шевченківською премією. 
 
На початку 100-го ювілейного сезону Театру імені Франка вже досвідчені митці режисер-постановник Дмитро Чирипюк та виконавець ролі Тев’є Богдан Бенюк вирішили презентувати глядачам поновлену версію вистави «Тев’є-Тевель», яка у репертуарі значиться як «Поминальна молитва». Із 2012 року, коли відійшов у засвіти Богдан Ступка, з поваги до пам’яті актора, колеги-«франківці» взяли тривалу паузу і не поверталися до історії молочара-філософа, а проводили лише відеопоказ славетної вистави.
Цікавим є маловідомий факт: нинішній виконавець головної ролі філософа-молочара — Богдан Бенюк у виставі «Тев’є-Тевель» був призначений на цю роль поруч із Богданом Ступкою. Утім тоді — у віці «мінус 30 років» — для Богдана Бенюка ближчим виявився образ Мотла-кравця, в який він з успіхом перевтілювався кілька сезонів поспіль. 
Тепер у «Поминальній молитві» зу­стрінуться «франківці» різних поколінь. У молочні ріки з гірким досвідом єврейських погромів і наказу виселення із села за добу уперше ввійдуть, зокрема, Віталій Ажнов i В’ячеслав Хостікоєв у ролі Мотла-кравця, Дмитро Ступка — студентом Перчиком. Вдруге вступатимуть через роки в ту ж саму ріку буття в Анатівці, виконуючи ті ж самі ролі, Валерій Дудник (Урядник), Олексій Петухов (Ребе), Василь Мазур (Лейзер). 
Яким є Богдан Бенюк у ролі Тев’є-Тевеля? Переконливим, мудрим та іронічним.