Батурин у День прапора об’єднав близько 20 тисяч шанувальників української історії і культури

28.08.2019
Батурин у День прапора об’єднав близько 20 тисяч шанувальників української історії і культури

(Фото надане НІКЗ «Гетьманська столиця».)

У самому серці Гетьманщини, Батурині, в День прапора відзначали дві значимі дати для історії Української держави: 350-ї річниці заснування владної резиденції у славному місті та 10-ї річниці з дня відкриття після реставрації 2003—2009 років єдиного гетьманського палацу на теренах України, який став прикладом повернення із забуття і відродження не лише споруди, а й цілої епохи.
 
Закономірно, що серед почесних гостей Батурина того дня був третій президент Віктор Ющенко (2005—2010 рр.), який доклав багато зусиль, щоб возвеличити на цій території Гетьманщину й Україну. 
 
Третій президент Віктор Ющенко і ведучий Сергій Притула на сцені дійства «Viva Батурин!».
 
«Для чого нам потрібен Батурин? — звернувся Віктор Ющенко зі сцени до велелюдного зібрання навколо палацу гетьмана України Кирила Розумовського. — На зламі XVII та XVIII століть саме тут, у Батурині, народилась унікальна велика українська ідея — мати незалежну українську державу! Це тут Іван Степанович Мазепа дійшов до свого величавого проекту — творення української незалежної держави! Тому було б прикро, щоб ми, країна, яка не так багато має таких місць, де народилась ідея нашого суверенітету і незалежності, не відродили його! Для цього нам потрібен Батурин!»
 
І додав: «Завжди вважав, що саме Батурин може успішно клонувати українців!»
 
Директорка НІКЗ «Гетьманська столиця» Наталія Реброва (у центрі) з почесними гостями,
серед яких президент Віктор Ющенко і меценат Євген Сур.
 
Нагадаємо, палац гетьмана Кирила Розумовського, Батуринська цитадель і всі інші об’єкти Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», який очолює Наталія Реброва, є одним із найпопулярніших музейних закладів України, кількість його відвідувачів із кожним роком лише зростає.
 
Так, із моменту відкриття, за 10 років, палац відвідало близько мільйона екскурсантів! У прямому сенсі Батурин — після нищення 2 листопада 1708 року військом Петра І — відроджувався з попелу, згодом невеличке селище з української глибинки стало Меккою внутрішнього туризму.
 
Щира любов до України.
 
Уже третій рік поспіль у Батурині в День прапора за меценатської підтримки Євгена Сура проводять грандіозні креативні концерти уславлення України.
 
Цьогоріч дійством «Viva Батурин!»  надихали майже 20-тисячне зібрання Тарас Тополя з гуртом «Антитіла», Юрій Журавель зі своєю музичною командою Ot Vinta та Христина Соловій. Ведучим заходу був Сергій Притула (хоч і на милицях, але в бойовому гуморному настрої).
 
«В добру, щасливу путь — Українське відродження! Хай цей музей дає можливість кожному, хто його відвідає, відчути своє рідне коріння, відновити загублену пам’ять, усвідомити власну історичну місію перед своїм народом, перед своєю Державою, перед своїми дітьми та онуками», — актуальними лишаються слова, залишені Віктором Ющенком десятиліття тому в книзі відгуків палацу гетьмана Кирила Розумовського.