Москва вирішила знімати власну версію трагедії у Прип’яті

21.08.2019
Британсько-американський міні-серіал «Чорнобиль» здобув загальне визнання у глядачів та західних критиків ще з прем’єри 6 травня 2019 року. На агрегаторі Rotten Tomatoes міні-серіал від професійних критиків здобув рейтинг 96% і середню оцінку майже 9 із 10. Згідно з IMDb, «Чорнобиль» очолив перелік із 250 найвище оцінених телесеріалів за всю історію їх створення.
 
Однак британо-американська робота російське керівництво, на жаль, зовсім не вразила. Навпаки: ініціаторами своєрідної «відповіді» для НВО стали працівники пропагандистського канала НТВ. Повідомляється, що у своєму варіанті Москва хотіла б викласти власну версію того, що відбулося в Чорнобилі 1986 року. 
 
Компартія Росії, приміром, звернулася до Роскомнадзору з вимогою обмежити доступ до серіалу. «По-перше, Роскомнадзор повинен заблокувати доступ серіалу на всіх ресурсах. По-друге, щодо всіх розробників серіалу потрібно порушити кримінальні справи за статтею 129 КК РФ за публічний наклеп», — заявив комуніст Сергій Малинкович.
 
Члени КПРФ звинувачують НВО у так званій «ідеологічній маніпуляції, яка покликана зганьбити і демонізувати образ радянської влади і радянських людей». 
 
Російська сторона почала роботу над серіалом ще в 2015 році, але вона й досі не закінчена через проблеми з фінансуванням. Після приголомшливого успіху серіалу від телеканала НВО, росіяни спохопилися і вирішили випустити серіал найближчим часом. Тепер мета перезйомки полягає в тому, аби, спотворивши факти, зробити винуватцем у катастрофі на ЧАЕС США через агента ЦРУ.
 
Проте існує теорія, за якою гостра критика американського телесеріалу з боку кремлівських ЗМІ ґрунтується на тому, що росіяни відчувають певну ганьбу, що саме США та Британії зняли набагато кращий телесеріал про радянські часи, порівняно з тим, що досі видавали російські студії й телеканали.
 
«Це досить хороший аргумент для розуміння того, що сьогоднішня Росія насправді нічим не відрізняється від СРСР. Путін був офіцером КДБ під час Чорнобильської аварії, і немає ніяких підстав вважати, що падіння комуністичного режиму зробило його менш обізнаним у тому, як уряд може створити свою правду. Однак проблема полягає в тому, що HBO настільки добре показав цю історію, що, схоже, ця пропагандистська битва вже програна», — зазначає в коментарі редакція американського журналу Maxim.