«Вата» ціною у триста тисяч: Нардеп Скорик сплатив заставу за звільнення фігурантів «справи 2 травня»

21.08.2019
«Вата» ціною у триста тисяч: Нардеп Скорик сплатив заставу за звільнення фігурантів «справи 2 травня»

Адвокат Рибін (у центрі) в компанії підзахисних: росіянина Долженкова (ліворуч) і Мефьодова, він же «Капітан Какао» (праворуч). (Фото з «Фейсбук»-сторiнки Олександра Білого.)

Фігуранти резонансної справи про загибель людей в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року — Євген Мефьодов iз позивним «Капітан Какао» і громадянин Росії Сергій Долженков — вийшли на свободу в понеділок. 
 
Інформацію про звільнення відомих на Одещині прихильників «русского міра» підтвердили в пресслужбі прокуратури Одеської області. Напередодні, 16 серпня, Центральний суд Миколаєва не дозволив народному депутату від «Опозиційної платформи — За життя» Миколі Скорику взяти обвинувачуваних в антидержавних діях на поруки і призначив за Долженкова та Мефьодова застави по 153 тисячі 680 гривень.
 
Скорик чекати на оскарження прокуратурою даного рішення не став і одразу вніс заставу за обох сепаратистів, яких вважає «жертвами політичних репресій». Інформацію про внесення застави підтвердив інший нардеп, Олександр Білий, і оприлюднив відповідну світлину «ватників» у компанії адвоката Валентина Рибіна на виході зі слідчого ізолятора.
 
Вражає, що звільнення Мефьодова і Долженкова стало несподіванкою для прокурорів. За словами представника прокуратури, рішення про оскарження недавнього рішення суду щодо призначення застави двом фігурантам справи ще... не прийнято! Тобто доки прокурори чухали потилицю або й інше місце, небезпечні особи опинилися на волі!
 
Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі відбулися масові заворушення під час мітингу «За єдність України», в якому взяли участь активісти Євромайдану, «Правого сектору», «Самооборони», харківські та одеські футбольні фанати з одного боку, і проросійські активісти — з іншого.
Заворушення спровокували прихильники «русского міра», які під прикриттям міліції  напали на учасників мирної ходи, застосовуючи бейсбольні битки, каміння, палиці, запалювальні суміші, травматичну та навіть вогнепальну зброю.
 
Того дня загинули 48 осіб i понад 200 осіб отримали травми різного ступеня тяжкості. Найбільше людей загинуло під час пожежі в Будинку профспілок.
 
Уже 24 листопада 2014 року прокурор ГПУ затвердив обвинувальний акт стосовно 21 учасника заворушень і скерував його до суду. Але 18 вересня 2017 року колегія Іллічівського (Чорноморського) міського суду виправдала всіх осіб, яких звинувачували в масових заворушеннях 2 травня 2014 року.
 
Того ж дня Долженкова і Мефьодова затримали за підозрою у скоєнні іншого злочину за ч. 2 ст. 110 КК («посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»). Поліція повідомила їм про підозру в діях, спрямованих на захоплення державної влади  і підготовку до організації масових заворушень у Миколаєві.
 
Ідеться про автопробіг з Одеси до Миколаєва 28 березня 2014 року. У складі проросійської організації «Одеська дружина» вони демонстрували прапори РФ, Російської імперії, ВМС РФ, георгіївські стрічки та вигукували проросійські гасла, пропагуючи сепаратизм серед населення.