Кулепробивні, зате з кондиціонерами: бійці на передовій розкритикували мобільні будиночки для армії

20.08.2019
На фронті 18 серпня збройні формування Російської Федерації та її найманці тринадцять разів порушили режим припинення вогню.
 
Противник обстрілював позиції Об’єднаних сил із озброєння БМП, гранатометів різних систем i стрілецької зброї.
 
У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» окупанти здійснили 11 обстрілів позицій українських підрозділів: неподалік Пищевки — зі стрілецької зброї; двічі поблизу Водяного — з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї; тричі поруч із Лебединським — зі стрілецької зброї; двічі поблизу Талаківки — зі стрілецької зброї; двічі неподалік Павлополя — з автоматичних гранатометів та стрілецької зброї; поблизу Пісок — iз ручних протитанкових гранатометів.
 
На Луганщині, де несе відповідальність оперативно-тактичне угруповання «Північ», ворог здійснив два обстріли українських позицій: на околицях Новолуганського — з озброєння БМП, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї; неподалік Луганського — з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.
 
На щастя, втрат унаслідок ворожих обстрілів iз нашого боку не було.
 
Станом на 7-му годину ранку 19 серпня противник здійснив два обстріли позицій українських вояків із гранатометів різних систем та стрілецької зброї неподалік Новотроїцького та Водяного.
 
Наголосимо, що українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що у зв’язку із завершенням вилучення вибухонебезпечних предметів на ділянці зруйнованого мосту в Станиці Луганській готова провести — дзеркально — демонтаж фортифікаційних споруд.
 
Проте зі сторони тимчасово окупованої території надійшло повідомлення про прийняте рішення продовження ними робіт до 25 серпня, що унеможливлює українською стороною розпочати зазначений ремонт. Тобто дії противника свідчать про навмисний зрив запланованих заходів.
 
Розмінування території та демонтаж фортифікаційних споруд планувалося провести у межах виконання існуючих домовленостей щодо розведення сил і засобів на ділянці поряд зi Станицею Луганською.
 
Додамо, що українські бійці на фронті тестують два нові мобільні будиночки, які перевірятимуть півроку. Проте вже перші враження наших воїнів — негативні, бо, як кажуть на «передку», будинки не пристосовані до фронтових умов через відсутність броні, залежність від електрики і недосконалість кон­струкцій. Хоча всередині — справжня розкіш як для фронтових умов: чотири спальних місця, душова, туалет і навіть... кондиціонер. 
 
Але зовні цей армійський модульний будинок замість броні покритий звичайним металопрофілем з півміліметра товщиною, який не врятує від попадання навіть автоматної кулі найменшого калібру 5,45 мм.
 
Один із модулів встановили на другій лінії оборони під відкритим небом, а другий — відвезли на передову і закопали в землю.
 
«Вирили яму 4 на 5 метрів, щоб помістити цей контейнер. Потім його поклали на колоди. Зробили три накати колод із плівкою і землею, щоб його не пробив, не дай Боже, якийсь снаряд, — говорить один із бійців. — Краще б ці модулі використовували десь подалі для проживання, коли виводять бойові бригади».