Рабинович проти української мови, «Слуга народу» — комітету з питань Криму і Донбасу: як триває підготовка до першого засідання ВР

16.08.2019
Рабинович проти української мови, «Слуга народу» — комітету з питань Криму і Донбасу: як триває підготовка до першого засідання ВР

(Малюнок Миколи КАПУСТИ.)

Із запізненням розпочалося друге засідання підготовчої групи новоспечених народних обранців.
 
 
Уже 29 серпня новообрані депутати мають провести перше урочисте засідання Верховної Ради.
 
 
Для оперативнішої роботи депутати навіть створили дві підготовчі групи.
 
 
Перша зосередиться на питаннях комітетів, а саме їх кількостi, назвах i персональному складу.
 
Друга підгрупа опікуватиметься питаннями організації: складання присяги, перелік запрошених осіб, а також розміщення парламентаріїв у сесійній залі.
 
У президентській партії поки не мають остаточної відповіді щодо кількості та назв комітетів. Поки ж відомо, що у «Слузі народу» планують створити комітет iз діджиталізації та IT.
 
А от окремого Комітету з питання Криму і Донбасу створювати не будуть, цим опікуватиметься Комітет iз прав людини. У свою чергу Дмитро Разумков уже попередив: більшість комітетів буде в президентської партії.
 
«Щодо парламентських комітетів, то мені не зовсім зрозуміла позиція «віддасте, не віддасте» (керівництво комітетами опозиційним парламентським силам. — Ред). Ми будемо відстоювати інтереси тієї політичної сили, за яку віддали голоси більшість виборців. У нас достатня кількість спеціалістів iз будь-яких напрямів. Тому я як голова партії і як член майбутньої фракції «Слуга народу» докладатиму максимум зусиль, щоб керівні посади отримали наші колеги», — сказав Разумков.
 
Не обійшлося на засіданні й без словесної перепалки. Представник «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабінович відмовився виступати на засіданні українською мовою. На вимогу депутатки від «Європейської Солідарності» Ірини Геращенко Рабiнович заявив, що в регламенті Верховної Ради не прописано, якою мовою необхідно говорити.
 
«Я хочу нагадати шановному колезі пану Рабіновичу, що в нас вступив у дію закон про мову, і ми просимо вас виступати українською мовою під час роботи нашої погоджувальної групи», — сказала пані Геращенко. Рабiнович відповів, що в регламенті Верховної Ради немає положень, які б зобов’язували його говорити саме українською.
 
Проте в перепалку втрутився лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. Він зазначив, що Ірина Геращенко має рацію, оскільки виступи парламентаріїв українською мовою передбачені законом про регламент Верховної Ради. І попередив: у випадку, якщо депутати дозволятимуть під час виступів говорити російською, він буде змушений вимикати мікрофони.
 
Після цього Рабiнович почав вимагати, щоб йому повідомили, яким саме положенням регламенту передбачено обов’язок депутатів виступати українською мовою. Разумков назвав йому статтю закону, однак одіозний депутат продовжив виступати російською мовою і почав вимагати українсько-російського перекладача. 
 
Урешті робота підготовчої групи продовжилась і депутати дійшли згоди, що до понеділка в партії «Слуга народу» назвуть остаточну кількість комітетів Верховної Ради і мають надати представників у комітети.
 
«Наразі ми сходимося на тому, що буде 22 комітети, але це не фінальне рішення (у попередньому скликанні Верховної Ради було 27 комітетів. — Ред). Будемо обговорювати це питання. Частина комітетів не буде ліквідована, просто вони будуть поєднані для більшої ефективності», — заявив Разумков.