На Спаса — до Шинкаруків: у Житомирі стартує ювілейний «Пісенний Спас»

16.08.2019
Cвятковою ходою 16 серпня розпочнеться у Житомирі V «Пісенний Спас» імені Володимира Шинкарука.
 
Шанобливо нестимуть оберіг — Спасівський рушник із вишитими на ньому автографами найвідоміших учасників попередніх фестивалів, уже їх понад 60.
 
Гаптувати цю красу два роки тому розпочала місцева майстриня Інна Завальнюк. Спеціально до фестивалю містом запустять раритетний житомирський трамвай, якому виповнюється 120 років.
 
Започатковано міжнародний пісенний фестиваль у 2015 році в пам’ять про відомого педагога, поета, перекладача, барда і конферансьє Володимира Шинкарука.
 
Відтоді «Пісенний Спас» став масштабною культурною подією, яка вийшла далеко за межі міста, з року в рік розширюючи свої обрії та об’єднуючи на одній сцені відомих зірок та молодих виконавців.
 
Цьогоріч у фестивалі беруть участь близько 40 українських виконавців: Ірина Шинкарук, Павло Дворський, Марина Одольська, Михайло Грицкан, Микола Свидюк, Ігор Воєвуцький (колишній соліст гурту «Авіатор»), гурт The Вйо, новий проект Мирослава Кувалдіна «Джонич» та інші. Приємним сюрпризом стане і виступ молодого італійського співака Альфонсо Олівера, який перекладає українські хіти італійською мовою. Зокрема, у його виконанні можна буде почути пісню «Мам» Андрія Кузьменка (Скрябіна).
 
Чотири роки фестиваль, крім мистецької, має конкурсну програму, яка передбачає змагання молодих артистів у кількох номінаціях: виконавець естрадної пісні, фолк-виконавець, виконавець авторської пісні та конферансьє. 
 
«Цього року на конкурс надійшло 126 заявок, з яких ми відібрали 35 на другий тур. Приємною несподіванкою стала участь молодого репера із Демократичної Республіки Конго Мокуби Озізі Генока, що виконує власні пісні, й одна з пісень прозвучить конголезькою мовою. Приємно також, що у авторській пісні цього року змагатимуться 11 виконавців, з яких 5 — «живі» гурти», — зазначає продюсер «Пісенного Спасу» та голова журі фестивального конкурсу Ірина Шинкарук.
 
«Пісенний Спас» повністю переїхав у центр міста, на вулицю Михайлівську. Саме тут упродовж чотирьох днів працюватиме фестивальне містечко з усіма майстер-класами (гончарства, виготовлення ляльки-мотанки та прядіння тощо), алеєю майстрів, поетичним марафоном та книжковим ярмарком. У суботу відбудеться марафон-конкурс читання віршів Володимира Шинкарука.
 
А в неділю, 18 серпня, родзинкою літературної алеї стане новий театральний проект соліста гурту «Авіатор» Дмитра Тодорюка у форматі вуличного перформансу — вистава «Сказ про Володимира та його спадок».
 
До слова, ще 5 серпня у рамках фестивалю в Gnatyukartcentr відбулося відкриття першої персональної виставки майстра народної творчості Людмили Шинкарук, дружини Володимира Шинкарука.
 
«Я вдячна всім, хто пам’ятає тата, цінує його творчість, хто завжди підтримує нас і чекає на 19 серпня, щоб приїхати до Житомира, адже за ці роки місто справді стало центром святкування Спаса в Україні. На день народження батька завжди збиралося багато друзів, колег, і, коли його не стало, першим спонтанним бажанням було зібрати друзів на фестиваль його пам’яті. Але п’ять років тому ми не могли й уявити тих масштабів, до яких нині виріс «Пісенний Спас», поєднуючи на одній сцені відомих зірок і молодих виконавців. Думаю, тато був би задоволений, бо й сам був організатором багатьох фестивалів і завжди тішився, коли давав дорогу молодим», — говорить Ірина Шинкарук.
 
На фестивалі презентують меморіальну дошку Володимиру Шинкаруку, яку до дня студента планують встановити на філологічному корпусі Житомирського державного університету імені Івана Франка. 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Моринцях на Черкащині, на батьківщині Тараса Шевченка, 17-18 серпня проходитиме шостий «ШеФест», кошти на який збирали всім миром. На фестивалі будуть представлені музичні гурти, у яких є пісні на слова Кобзаря. На Просвітницькій галявині відбудуться гутірки із Сашком Лірником, Василем Шкляром, Богданом Бенюком, музичні виступи гуртів «Сонце в кишені», «Джулай 8», лекції, поетичний Ше.Батл, благодійний Ше.Аукціон, презентація книги та фільму «Тарас. Повернення». На головній музичній сцені запалюватимуть «Тартак», Karna, «Вій», «Шпилясті кобзарі», Go-A та  рок-гурт «Сад».