Глобальний парад природних катастроф: лише за останній час стихійні лиха на планеті забрали сотні життів

13.08.2019
Сезон мусонів і тропічних злив в Азії та аномальна спека в Європі спричинили природні катаклізми з сотнями жертв.

Індія під водою

Кількість жертв повеней в Індії сягнула 150. У штатах Керала, Карнатака та Махараштра через сильні зливи та зсуви сотні тисяч людей були змушені залишити свої домівки.
 
Щонайменше 165 тисяч людей переселені до 1318 тимчасових центрів, розміщених у 14 районах штату. Евакуація триває, але влада Керали попередила, що в деяких районах рятувальні роботи можуть бути призупинені з огляду на загрозу шторму. 
 
Нинішні повені, які тривають уже тиждень, стали найпотужнішими цього року. Найгірша ситуація — у штаті Керала. Впродовж двох днів у ньому сталося приблизно 80 зсувів. У минулі вихідні не працював міжнародний аеропорт Кочин, польоти відновились лише у неділю ввечері.
 
Внаслідок сезонних злив 16 осіб загинули у штаті Гуджарат, звідки походить прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді. У штаті Махараштра ситуація поліпшується, але влада каже, що залізничне сполучення в деяких районах відновиться лише через два тижні, повідомляє «Євроньюз». 

Понад 150 людей стали жертвами мусонів у Пакистані 

Щонайменше 161 людина загинула в Пакистані внаслідок сильних сезонних дощів-мусонів, повідомляють пакистанські рятувальні служби.
 
Рясні зливи розпочалися ще в липні, 12 серпня на узбережжі, де розташоване 20-мільйонне місто Карачі, також очікуються опади. Загиблими лише в Карачі є майже два десятки людей. Речник армії заявив, що військові та цивільні фахівці відкачують воду із затоплених вулиць мегаполіса.

33 смертельні жертви тайфуну в Китаї

33 смертельні жертви зібрав потужний тайфун «Лнкіма» на сході Китаю південніше Шанхаю. 16 осіб вважаються зниклими безвісти.
 
Рятувальні загони допомагають евакуювати людей, які виявились ув’язненими у своїх будинках через повінь, яка надійшла блискавично. Зливи супроводжувалися зсувами ґрунтів. Стихія зачепила 4 мільйони мешканців регіону. Тайфун знищив 700 будинків i пошкодив 14 тисяч інших. Знищено 103 тисячі гектарів посівів. 

Болотна лавина в М’янмі забрала життя 56 осіб

Щонайменше 56 осіб загинули внаслідок сходження болотної лавини на кільканадцять будинків у південно-східній М’янмі (Бірмі). Зсув землі у місцевості Паунг у штаті Мон стався внаслідок сильних тропічних злив. Керівник штату Айе Зан повідомив, що внаслідок повені у штаті Мон у вихідні відселено 7 тисяч мешканців. А загальна кількість евакуйованих iз початку минулого тижня становить 38 тисяч. 

А ТИМ ЧАСОМ...

На Канарських островах та в Греції — лісові пожежі

У горах іспанського острова Гран-Канарія палають ліси. Вогонь розповсюдився на територію вже понад тисячі гектарів, повідомив у неділю, 11 серпня, президент Канарських островів Анхель Віктор Торрес. Особливо сильно постраждали муніципалітети Техеда, Артенара та Гальдар.
 
Через  пожежі евакуювали близько тисячі людей. Утім поки жоден будинок вогонь не пошкодив, і евакуація була проведена як запобіжний захід, повідомив іспанський телеканал RTVE. У гасінні пожеж задіяні 200 пожежників та десять вертольотів і літаків.
 
Поки пожежникам не вдалося взяти вогонь під контроль. Пожежа спалахнула 10 серпня в Артенарі. Ймовірним винуватцем міг бути чоловік, який працював зі зварювальним апаратом, повідомляє видання La Vanguardia. Через сильну спеку та вітри вирують десятки лісових пожеж і у Греції. 
 
У деяких місцях провели евакуацію людей. Постраждалих внаслідок пожеж немає, передає агенція dpa. Влада країни попереджає про високу небезпеку пожеж до 13 серпня.
 
У Греції очікуються потужні вітри, а також сильна спека протягом кількох наступних днів, температура підніматиметься до 40 градусів за Цельсієм.
 
Сильна пожежа також спалахнула у столичній області Аттіка лише за кілька кілометрів від Афін. Влада розпорядилась відселити місцевих мешканців. Вогонь охопив гору Імітос, висотою понад тисячу метрів. Вчора її палаючі схили могли спостерігати мешканці столиці.