Гривня у повний зріст: чому та чи надовго в Україні уповільнюється інфляція

13.08.2019
Гривня у повний зріст: чому та чи надовго в Україні уповільнюється інфляція

Дешеві сезонні овочі і фрукти стали чи не головним фактором, який подарував українцям зниження інфляції.

Інфляція, яка так дошкуляла українцям в останні роки, схоже, уповільнюється.

 

Подібну тенденцію виявив Національний банк України, який запевняє: темпи зростання споживчих цін уповільнюватимуться і надалі.

 

А річне значення інфляції вже найближчим часом вимірюватиметься однозначним числом, причому цей показник прямуватиме до цифри «5».

 

Такі показники вже сьогодні дозволили Україні покинути перелік двадцяти світових держав із найбільшою інфляцією. 

Овочі — краще, ніж спиртне 

За даними Державної служби статистики, споживчі ціни в Україні в липні 2019 року знизилися на 0,6% в порівнянні з червнем. У річному вимірі інфляція становила 9,1%, а з  початку нинішнього року вона становила 3%. Липень, утім, став не першим місяцем, коли ціни в нашій державі повзли не вгору, а донизу. Так, у червні 2019 року також було зафіксовано дефляцію, яка становила 0,5%.
 
У другому літньому місяці ціни на продукти харчування знизилися на 0,7%. Найбільше, і це цілком логічно, подешевшали овочі. Сезонне зниження цін становило цілих 13,6%, що, безумовно, вплинуло на річний показник. Зовсім незначно, всього лише на 0,3—0,1%, знизилися ціни на молоко, молокопродукти, продукти переробки зернових, олію. 
 
Однак нинішнього літа ціни на вирощене і перероблене в Україні не лише падали. Так, неприємним сюрпризом для покупців стало літнє подорожчання яєць, чого не було в попередні роки. Яйця подорожчали на 15,2%, злегка, на 2,9—0,7%, піднялася ціна на цукор, ознаменовуючи успішний старт сезону консервації, також подорожчали хліб, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, риба та продукти з риби.
 
Не тішили клієнтів відповідних відділів українських магазинів також ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби. Вони в середньому зросли на 1,1%. При цьому найбільше, на 1,6%, подорожчав тютюн і на скромних 0,5% — алкогольні напої.  
 
Свої тенденції виявив і літній сезон шопінгу: одяг та взуття в Україні подешевшали на 4,5%. Приємним сюрпризом для населення стало «передвиборче» зниження цін на природний газ на 10,4%. Як наслідок, українці отримали зниження комунальних тарифів:  на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 2,3%.
 
При цьому водопостачання в Україні в середньому, навпаки, подорожчало на 0,8%. Також дорожчим стало утримувати будинки і прибудинкові території, — на 0,5%, послуги централізованої каналізації подорожчали на 0,4%.
 
Транспорт для пересічного пасажира став дешевшим на 1,1%. Фахівці статистики пояснюють це здешевленням пального та мастил на 3,2%. 

І лише 5% наприкінці 2020-го

Дані Держстату прокоментував голова Національного банку України Яків Смолій. За його словами, в червні 2019 року інфляція у нашій державі в річному вимірі становила 9%, а до кінця нинішнього року ще знизиться.  
 
«Вагомим фактором, який стримував фундаментальний тиск на ціни, була жорстка монетарна політика. У тому числі через зміцнення обмінного курсу щодо валют країн-торгових партнерів і зниження інфляційних очікувань населення, бізнесу, банків і фінансових аналітиків», — не забув згадати і власний вклад у справу дефляції голова НБУ. Головним обов’язком якого, до речі, і є таргетування інфляції.
 
Утім, за словами Смолія, показники інфляції все одно залишалися порівняно високими. Трапилося це через тиск із боку споживчого попиту і виробничих витрат, а також і внаслідок значних темпів зростання адміністративно регульованих цін. Але що стосується наших найближчих перспектив, то керівник регулятора демонструє оптимізм. 
 
«Інфляція у подальшому поступово сповільнюватиметься. Вже до кінця 2019 року цей показник знизиться до 6,3%, а на початку наступного повернеться в цільовий діапазон і досягне середньострокової мети 5% в кінці 2020 року», — сказав Смолій. Як відомо, зростання споживчих цін в Україні в 2018 році становило 9,8%, у 2017 році — 13,7%.
 
Таким чином, прогноз інфляції НБУ залишився незмінним у порівнянні з квітневою оцінкою. При цьому, за їх­ньою версією, якихось особливих зрушень щодо зростання ВВП не відбудеться, й економіка зростатиме стійкими темпами на рівні 3-4%. Раніше, як відомо, НБУ підвищив прогноз темпів зростання ВВП на 2019 і 2020 роки: 3% проти 2,5% раніше і 3,2 проти 2,9% відповідно. 
 
«Уповільненню інфляції сприятимуть жорсткі монетарні умови. Навіть при поступовому зниженні облікової ставки до рівня 8% в номінальному вираженні в 2021 році її реальне значення протягом усього періоду залишатиметься високим, враховуючи поліпшення інфляційних очікувань», — пояснили в НБУ і назвали головні фактори, які зумовлять уповільнення інфляції. Серед них — зважена фіскальна політика, зниження темпів зростання зарплат, порівняно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках і велика пропозиція продовольчих товарів.
 
Після оприлюднення Держстатом індексу споживчих цін за червень 2019 року Україна випала з ТОП-20 країн світу з найвищою інфляцією. З показником 9% рік від року наша країна ділить 22-24 сходинку за цим показником. 

ЦИТАТА

Більший ВВП, менша інфляція

«Корекція прогнозу зростання ВВП у бік його збільшення пов’язано зі стійким внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі й очікуваним збільшенням врожаю зернових. Прискоренню економіки в 2020—2021 роках, до 3,2% і 3,7% відповідно, також сприятиме пом’якшення монетарної політики і пожвавлення економічної активності у світі», — повідомили в Національному банку України.
 

ДО РЕЧІ

Рейтинги зростають. Деякі

Японське рейтингове агентство Rating and Investment Information (R&I) підвищило суверенний кредитний рейтинг України на дві позиції — із «CCC+» до «B». Прогноз за рейтингом — стабільний.
«Попри наявність складних завдань, як-от врегулювання конфліктів на сході країни і сприяння в проведенні структурних реформ, наявність політичної стабільності за результатами виборів дасть змогу уряду зосередитися на своїх політичних програмах, які можуть бути високо оцінені. Виходячи з цього, R&I підвищило рейтинг емітента в іноземній валюті до рівня «B», — повідомили в агенції, наголосивши, що ВВП України зростає, інфляція уповільнюється, а тимчасове збільшення дефіциту платіжного балансу до 3-4% не вплине на кредитоспроможність України.
Інші, більш відомі рейтингові агенції, свої прогнози щодо української економіки наразі не переглядали.

А ТИМ ЧАСОМ...

Ви ж самі нам так радили! 

За словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, польські ЗМІ критикують Україну за впровадження нових норм регулювання ввезення в Україну живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки.
 
Мовляв, такі норми здатні суттєво знизити рівень експорту в Україну польського м’яса механічної обвалки, зокрема птиці, що, в свою чергу, призведе до фінансових втрат польських виробників. Утім, як заявив Лапа, затверджені вимоги до ввезення на митну територію України зазначеної продукції повністю відповідають європейським нормам і стандартам.
 
«Ми здивовані, що європейські виробники нарікають на те, що Україна впровадила той же режим регулювання, який діє в самому ЄС», — зазначив голова Держпродспоживслужби.