Українські стрибуни у воду розпочали домашній чемпіонат Європи з п’ятого місця в командному турнірі

07.08.2019
Українські стрибуни у воду розпочали домашній чемпіонат Європи з п’ятого місця в командному турнірі

Перший комплект медалей на київському чемпіонаті Європи розіграно в командних змаганнях, де господарі басейну посіли п’яте місце. (Фото з сайта df-ua.org.)

Два роки тому Київ уже приймав чемпіонат Європи зі стрибків у воду, і тоді українська збірна продемонструвала вельми пристойний результат, посівши друге місце в медальному заліку й перше — в очковому командному протоколі.
 
Проте напередодні Олімпіади в Токіо національна збірна України відчутно омолодилася, наслідком чого став безмедальний виступ на чемпіонаті світу-2019 з водних видів у корейському Кванджу.
 
Непереконливим вийшов старт українських стрибунів у воду й на домашньому чемпіонаті Європи, котрий на початку тижня розпочався у столичному Центрі спорту «Ліко».
 
У командних змаганнях, участь у яких від кожної національної команди брали по чотири спортсмени (синьо-жовті кольори захищали Вікторія Кесар, Софія Лискун, Олег Колодій та Олексій Середа), збірна України посіла лише п’яте місце, набравши 377,70 бала. При цьому золотий комплект нагород дістався німецькій збірній, котра з легендарним Патріком Хаусдінгом зібрала 405,50 пункти. «Срібло» отримали росіяни (401,05), «бронзу» завоювали представники Великої Британії (392,00).
 
«Чемпіонат Європи — це останній старт для нас перед тим, як ми підемо у відпустку. Минулого разу в Києві я не показав хорошого результату. Цього ж разу планую виступити краще. Дві медалі в чотирьох змагальних дисциплінах стануть для мене хорошим здобутком», — відзначив Хаусдінг.
 
Тривалий час одним з основних конкурентів німця на трампліні був іменитий миколаївець Ілля Кваша. Проте через проблеми зі здоров’ям він був змушений завершити спортивну кар’єру. Так само поза змагальним процесом опинилася й титулована киянка Юлія Прокопчук, яка, народивши первістка, взяла відпустку по догляду за дитиною.
 
За таких обставин статус лідера української команди дістався зов­сім юному, 13-річному, Олексію Середі, котрий демонструє не за роками зрілий стрибковий потенціал. На нещодавньому ЧС він двічі (самостійно й у дуеті) завершував змагання на вишці на четвертій позиції. 
 
За відсутності на європейській першості стрибунів із Китаю у Середи буде значно більше шансів на здобуття континентальної медалі, от тільки головний тренер «синьо-жовтих» Тамара Токмачова хвилюється, аби на заваді вдалому виступу її підопічних у Києві не став складний 12-часовий переліт із Кореї до України.
 
«Це було дуже тяжко для всієї нашої збірної. Тому є питання: чи зможуть наші спортсмени відновитися й показати на ЧЄ найкращі свої результати», — наголосила Тамара Токмачова.
 
Зауважимо, що на київському ЧЄ спортсмени розіграють олімпійські ліцензії в чоти­рьох індивідуальних дисциплінах. Їхніми ж володарями стануть переможці змагань на триметровому трампліні та на вишці. При цьому на ЧС у Кванджу вітчизняні стрибуни здобули три перепустки до Токіо-2020: Середа — на платформі, Олег Колодій та Вікторія Кесар — на триметровому трампліні.