Олесь Журавчак: Реформа значно понижує державні стандарти початкової мистецької освіти

02.08.2019
Олесь Журавчак: Реформа значно понижує  державні стандарти початкової мистецької освіти

Олесь Журавчак переконаний, що запропонована Мінкультури реформа значно понижує і нівелює державні стандарти початкової мистецької освіти.  (Фото зі сторінки Руслани Лижичко у «Фейсбуці».)

Мене як професійного музиканта, як і багатьох моїх колег, дуже занепокоїла, а якщо відверто — то просто обурила ситуація з реформою початкової мистецької освіти, ініційованою Міністерством культури України.
 
 
Пропоновані нововведення отримали великий негативний резонанс серед багатьох фахівців галузі, оскільки значно понижують і нівелюють державні стандарти початкової мистецької освіти. 
 
 
Підтверджують це щонайменше три факти, які є вагомим аргументом і сигналом для МКУ про те, що не все добре у «данському королівстві». А отже, необхідно вести діалог із представниками галузі.
 
1. Петиція на урядовому порталі щодо скасування наказу МКУ №353 та скасування Положення про атестацію № 628 набрала 16 400 підписів, це при тому, що у сфері початкової мистецької освіти в Україні працює близько 35 тисяч людей.
 
2. Відкритий лист до Президента України підписали знані у всьому світі корифеї української культури: Герої України Євген Станкович, Мирослав Скорик, Євген Савчук; ректори провідних мистецьких вишів —народний артист України Олександр Злотник, заслужений діяч мистецтв України Максим Тимошенко; народні артисти України Анатолій Кочерга, Валерій Буймістер, Анатолій Баженов, Леся Дичко, Володимир Сіренко, Богдана Півненко, Валерій Матюхін; заслужені діячі мистецтв України Ігор Щербаков, Марина Черкашина-Губаренко та інші.
 
3. Під стінами Міністерства культури 6 червня відбулася мирна акція протесту, в якій взяло участь близько 2 500 педагогічних працівників та батьків учнів мистецьких шкіл із Києва, Київської, Сумської, Вінницької, Житомирської, Рівненської, Івано-Франківської, Полтавської, Черкаської, Львівської, Херсонської, Кіровоградської, Волинської областей.
 
Під тиском кількатисячного протесту під стінами міністерства 6 червня рішення про діалог із мистецькою спільнотою було прийнято міністром Євгеном Нищуком. А 19 червня відбулось перше і на даний час останнє засідання Робочої групи.
 
З того, що задекларував публічно міністр 6 червня: Робоча група мала ознайомитися з проєктом наказу про призупинення впровадження типових освітніх програм та мала бути створена власне робоча група для внесення змін до типових освітніх програм та положення про атестацію, випрацювати графік та методику роботи — словом, розпочати конструктивний діалог. 
 
Але який відтоді маємо результат? Ми не погодились із проектом наказу, який підготував директорат міністерства, в якому не відтерміновувалось впровадження типових освітніх програм. Нашу позицію проігнорували і 4 липня цей наказ МКУ видало. Ми протягом тижня надали директорату порівняльну таблицю зі змінами в положеннях про атестацію — далі ніяких дій з боку чиновників не відбувалось. Наші звернення щодо зібрань робочої групи знову проігнорували. 
 
Тому з початку липня я неодноразово звертався до міністра Євгена Нищука щодо зустрічі з цих питань. Відбулася вона аж 24 липня. На зустрічі були присутні радник міністра Анатолій Бровій та експерт директорату мистецької освіти Ольга Журова. Було озвучено, що з 19 червня зі сторони міністерства нічого конкретного щодо наших вимог знову не відбулось!
 
Робоча група не затверджена наказом МКУ, отже не має офіційного статусу; вимоги щодо призупинення дії наказу про типові освітні програми так і не виконані! Тобто конструктивний діалог відсутній! 
Міністр вкотре усно сказав, що готовий до конструктивного вирішення і погоджується з багатьма аргументами...
 
Протягом двох тижнів, міністр обіцяв, буде виданий наказ про робочу групу, в якому має бути зафіксований її склад, план роботи, терміни проведення засідань та кінцеві строки для опрацювання положення про атестацію та типових освітніх програм. Знову обіцяв видати наказ про призупинення введення в дію типових освітніх програм із подальшим доопрацюванням до 01.01 2020 року, та продовженням роботи «пілотного проекту», як експерименту повного циклу елементарного підрівня. Дедлайн виконання обіцяного, уточню, — 7 серпня. Більше тижня вже минуло.
 
А на днях мене обурила публічна заява у «Фейсбуці» експерта директорату мистецької освіти Ольги Журової, яка була на зустрічі. По-перше: будучи державним службовцем, Ольга Журова дозволила собі цинічно спотворювати інформацію, перекручувати факти, надавати неправдиву інформацію, щодо скасування чи призупинення наказів МКУ. Це не буде порушенням законодавства, і ми про це говорили під час зустрічі.
 
На мою думку, треба вимагати здійснення службового розслідування щодо дій і бездіяльності Ольги Журової на посаді експерта директорату мистецької освіти, а також проаналізувати рівень її компетентності як фахівця у галузі мистецької освіти.
 
У відкритих джерелах інформації щодо саме фахової мистецької освіти та відповідного професійного досвіду експертки, на жаль, не знайшов, тому з цього приводу готую офіційний запит у МКУ та держслужбу.
 
Ольга Журова, будучи на посаді в міністерстві лише 6-7 місяців, публічно у соціальній мережі задає питання, «на якій підставі пана Журавчака делегували від педагогічної громадськості?»
 
Обґрунтую. Я ввійшов до цієї робочої групи як: 1) професійний музикант, який пройшов усі ланки музичної освіти в Україні – музична школа, музичне училище, Університет культури, аспірантура; 2) музикант-інструменталіст, виконавець на етно-духових інструментах, який працює на професійній сцені більше 20 років і з гастролями об’їздив близько 50 країн світу, презентуючи наше мистецтво; 3) викладач класу етно-духових інструментів КНУКіМ, який за 18 років викладацької діяльності виховав десятки лауреатів міжнародних конкурсів; 4) член журі сотень музичних фестивалів і конкурсів як в Україні, так і за кордоном; 5) начальник управління мистецтв і освіти Міністерства культури і туризму України 2008-2010 років; 6) заступник міністра культури України у 2014 році; 7) активний громадський та політичний діяч, який вболіває за ті процеси, що відбуваються у моїй країні і в моїй галузі!
 
Переконаний, що мій професійний музичний, педагогічний, адміністративний та громадсько-політичний досвід зобов’язує мене як громадянина відстоювати інтереси галузі, що я робив і буду робити, незважаючи на те, які посади займаю чи в якому я статусі.
 
Отже, чекаємо до 7 серпня щодо виконання задекларованих на зустрічі дій від МКУ міністром Євгеном Нищуком. Далі діємо ситуативно, але відступати ніхто з фахівців галузі не буде!
 
P.S. Ми вже давно відійшли від парадигми «управління культурою» і перейшли у парадигму «надання сервісів для громадян» (будь-якого віку). І основна з функцій міністерства, особливо під час впровадження реформ, це налагоджувати зв’язок і комунікацію для спільного опрацювання найбільш ефективних дій і заходів. Не можуть вже прийматися реформи в кабінетах, вони повинні мати широке обговорення перед впровадженням із фаховою спільнотою, повинні мати період апробації та аналізу досягнутих результатів.
 
Прикро, що дії МКУ щодо терміновості впровадження реформи початкової мистецької освіти наразі виглядають як маніакальне бажання довести свою абсолютну правоту з підлітковою наполегливістю до самоствердження.
 
Змагаються в основному тільки аматори, коли стверджуються, а справжні професійні музиканти спільно музикують, співтворять... 
Олесь ЖУРАВЧАК, 
музикант-інструменталіст, заступник міністра культури 2014 року