Лісничому, який розповів Зеленському про незаконні вирубки на Харківщині, загрожує звільнення

31.07.2019
Лісничому, який розповів Зеленському про незаконні вирубки на Харківщині, загрожує звільнення

Після того, як директор лісгоспу з Харківщини Руслан Чагаровський доповідав президенту про масштаби незаконних вирубок лісів, підпалили гараж дружини, а над ним нависла загроза звільнення. (Фото зі сторінки Руслана Чагаровського у «Фейсбуці».)

Державне агентство лісових ресурсів просить Кабмін розірвати контракт із директором Жовтневого лісгоспу Харкова, який озвучив президенту Володимиру Зеленському масштаби незаконних вирубок лісів у регіоні.
 
 
Руслан Чагаровський може позбутися своєї посади, оскільки проведений ним аудит виявив масове нищення реліктових дубів у лісництві під Чугуєвом.
 
 
Він каже, що певний час не володів інформацією про розгул чорних лісорубів, бо вимушено перебував у відпустці по догляду за дитиною.
 
 
Проте після повернення на службу перевірив усього 10 відсотків площі згаданого господарства і виявив багатомільйонні збитки. 
 
Руслан Чагаровський.
 
На нараді, яку в Харкові проводив Володимир Зеленський 17 липня, Чагаровський назвав суму 80 мільйонів гривень, проте впевнений, що після обстеження всього лісового масиву йтиметься про захмарні суми.
 
«На мою думку, цифра по області — мільярд, — каже він. — Порядним лісгоспам складно вижити у таких умовах. Кажуть, усі лісники погані, але є і ті, хто правильно працює. У нас 40 чоловік звільнилося, коли призначили людину, яка прийшла скоювати злочини. Їх почали змушувати вибірково пиляти дерева». 
 
Після цього виступу президент попросив озвучити прізвище високопосадовця, який покриває незаконні вирубки. Той назвав ім’я директора Гутянського лісгоспу Віктора Сиси, за що вочевидь і отримав проблеми із посадою та інші неприємності. Бо дивним чином, наприклад, напередодні президентського візиту в Харків, у ніч із 16 на 17 липня, невідомі зловмисники підпалили в Харкові гараж дружини незговірливого лісничого, пошкодивши не тільки будівлю, а й автомобіль.
 
Погрози на адресу його сім’ї продовжують лунати. Але ситуація з вирубками ніскільки не змінилася. Хіба що правоохоронці почали активніше проводити свої рейди, масово затримуючи фури з елітними деревами у різних куточках області. Наразі до слідчих потрапили вже десятки кримінальних проваджень, але чи будуть вони розслідувані, сказати складно. 
 
Той факт, що після візиту президента у харківських лісгоспах нічого не змінилося, підтверджує і Руслан Чагаровський.
 
«Сьогодні знову екологи говорили, що їх не пускають до тих же лісів, куди не пускали і раніше, — каже він. — Та й узагалі, що вони можуть перевірити, якщо їх усього лише п’ятеро на весь регіон? Я вважаю, що до Харкова варто привезти щонайменше чотири сотні інспекторів з усіх регіонів країни — по 10 на кожен лісгосп. Тільки тоді можна буде щось перевірити і порахувати». 
 
Екологи справді у розпачі. «Мій телефон сьогодні просто червоний, — каже координатор «Зеленого фронту» Олег Перегон. — Телефонують з усієї області. Вирубки тривають від Сахновщанського до Вовчанського району, і поруч iз населеними пунктами, і далеко від населених пунктів, і навіть у межах міста Харкова. Вирубки дубів, вирубки горіху — дуже цінних порід дерева, вони не просто почастішали,  вони щодня відбуваються».
 
Проте звільнити планують не замовників цих злочинів, а лісничого, який озвучив катастрофічну статистику президентові.