В останній день ЧС-2019 з водних видів спорту Михайло Романчук виборов «срібло» на 1500-метрівці

30.07.2019
В останній день ЧС-2019 з водних видів спорту Михайло Романчук виборов «срібло» на 1500-метрівці

Михайло Романчук став єдиним в українській команді плавців призером «акватичного» чемпіонату світу 2019 року. (Фото з сайта zik.ua.)

У зірку Михайла Романчука на чемпіонаті світу в Кванджу вірили до останнього.
 
 
Попри те, що у фіналі 800-метрівки вільним стилем титулований вітчизняний плавець фінішував на останньому, восьмому, місці, від 22-річного представника Рівного чекали медалі на його улюбленій 1,5-кілометровій дистанції, де в минулі роки він здобував «срібло» на будапештському чемпіонаті світу та чемпіонаті Європи в Глазго.
 
 
А те, що медальні сподівання мають усі підстави для справдження і в Південній Кореї, Романчук продемонстрував під час кваліфікаційних запливів на 1500 м, коли з третім часом пробився до фіналу.
 
Законодавець мод на цій дистанції, володар олімпійського «золота» Ріо-2016 — італієць Грегоріо Пальтріньєрі та новоспечений чемпіон світу-2019 на відкритій воді на 10 км — німець Флоріан Уелльброк мали стати основними конкурентами українського стаєра в боротьбі за високі місця на п’єдесталі.
 
Упродовж фінального запливу до певного часу здавалося, що на п’дестал спортсмени піднімуться згідно зі своїми кваліфікаційними результатами, проте ближче до середини дистанції стало зрозумілим, що сформована на попередньому етапі призова послідовність — Пальтріньєрі — Уелльброк — Романчук — буде змінена.
 
Спочатку італієць, який, до слова, також змагався за планетарні медалі на відкритій воді й здобув там у змішаній командній естафеті «срібло», пропустив поперед себе німця, а на заключних ста метрах дистанції дозволив випередити себе й Романчуку.
 
У підсумку, трохи більше секунди Михайло програв чемпіону («срібний» час українця — 14 хв. 37,63 сек), й майже стільки ж виграв у Пальтріньєрі. При цьому сьомий час у фінальному запливі (15:01,04) показав інший український стаєр Сергій Фролов.
 
Відтак завдяки старанням Романчука під завісу світового «акватичного» форуму в Кванджу у медальній скарбничці збірної України з’явилася сьома нагорода. Нагадаємо, що шість попередніх відзнак «синьо-жовтим» принесли синхроністки.
 
Загалом же, у медальному заліку ЧС-2019 українська збірна, маючи в своєму активі одне «золото», одне «срібло» та п’ять «бронз», посіла 14-те місце. Водночас першу трійку збірних сформували команди Китаю (16-11-3), США (15-11-10) та Росії (12-11-7).