18-річний Денис Кесіль на ЧС-2019 оновив національний рекорд України на 200-метрівці батерфляєм

26.07.2019
18-річний Денис Кесіль на ЧС-2019 оновив національний рекорд України на 200-метрівці батерфляєм

Перед своїм ключовим стартом на ЧС-2019 Михайло Романчук «розігрівся» на коротшій дистанції, ставши восьмим на 800 м вільним стилем. (Фото з сайта censor.net.)

Ідея використання рангового поділу вітчизняної плавецької сім’ї в її тренувальному процесі виникла як відповідь на відсутність виграних українськими плавцями нагород на двох поспіль олімпіадах — в Пекіні-2008 та Лондоні-2012.
 
 
Попри те, що й на минулих Іграх у Ріо представники української елітної групи плавання медалей не взяли, запроваджений підхід, згідно з яким пріоритетне фінансування та можливість участі у представницьких міжнародних турнірах має невелика група обраних, усе ж дав свої плоди.
 
На чемпіонаті світу-2017 у Будапешті  двоє представників збірної України — Андрій Говоров та Михайло Романчук — після десятирічної перерви принесли нашій країні медалі світової першості.
 
При цьому останній, до слова, здобув нагороду в олімпійській дисципліні — 1500 м вільним стилем.
 
Без сумніву такого ж успіху чекають від Романчука й на цьогорічному «акватичному» «мундіалі», котрий проходить у південнокорейському Кванджу.
 
Виступ у водному Палаці спорту Кванджу шести українських плавців-збірників можна вважати їхньою пристрілкою до майбутньої літньої Олімпіади, котра через рік відбудеться в сусідній Японії.
 
А фінал 800-метрівки вільним стилем на ЧС-2019 можна вважати своєрідним розігрівом Михайла Романчука перед його коронним 1,5-кілометровим марафоном.
 
Маючи шостий кваліфікаційний час, фінальний заплив він завершив на останньому восьмому місці. Своєму результату в кваліфікації Романчук програв близько двох секунд, пропустивши поперед себе і свого старшого партнера по збірній Сергія Фролова, котрий до фінального запливу пробився із сьомим кваліфікаційним часом.
 
Поки ж «синьо-жовта» збірна плавців перебуває в очікуванні медалей від своїх лідерів, нові представники плавецької еліти України демонструють невипадковість свого включення до когорти учасників «акватичного» «мундіалю».
 
Так, у Кванджу 18-річний Денис Кесіль став автором нового національного рекорду України на 200-метрівці батерфляєм, оновивши часове досягнення призера Олімпіади-2000 Дениса Силантьєва, котре трималося 17 років.
 
Статус дебютанта дорослого чемпіонату світу не завадив Кесілю показати високий результат у фінальному запливі. Із часом — 1хв. 54,79 сек. — Денис фінішував п’ятим у фіналі 200 м батерфляєм, посівши таким чином на ЧС-2019 наразі найвищу поміж українських плавців рейтингову позицію. Варто відзначити, що висока півфінальна швидкість дозволила Кесілю здобути собі олімпійську ліцензію до Токіо.
 
Так само спробує отримати перепустку на майбутні літні Ігри й володар світового рекорду на 50 м батерфляєм Андрій Говоров, який завершив свою коронну дистанції в Кванджу на шостому місці.
 
Утім, працюючи з прицілом на Токіо, де медалі на 50-метрівці «метеликом» розігруватися не будуть, Говоров, без сумніву, зосереджений на олімпійському спринті — 50 метрів вільним стилем. За традицією великих турнірів, цей старт буде одним з останніх на корейському «мундіалі». Тоді ж, у передостанній змагальний день, будуть розіграні медалі й на дистанції 1500 м у чоловіків.