НОВИНИ ПЛЮС

24.07.2019

Заяви Ірану щодо викриття американських «шпигунів» варто сприймати скептично 

Усі заяви Ірану слід сприймати «із зерном солі», застеріг державний секретар США Майк Помпео 22 липня, коментуючи заяву Тегерана про викриття шпигунської мережі американського Центрального розвідувального управління. В інтерв’ю телеканалу WFTV 9 у штаті Флорида Помпео наголосив, що стосовно висловлювань іранської влади не завадить певний скепсис. Раніше Іран повідомляв, що 18 липня його спецслужби заарештували 17 підозрюваних у шпигунстві від імені США, частину з яких засуджено до смертної кари. Президент США Дональд Трамп також заперечив твердження Тегерана. Виступаючи перед журналістами у Білому домі 22 липня, Трамп заявив, що Тегеран «не поважає Сполучені Штати» і це ускладнює пошук домовленостей для заміни ядерної угоди 2015 року. 

Ормузька варта

Вашингтон переконаний, що гарантією вільного судноплавства в Ормузькій протоці, через яку йде значна частина нафтового експорту, стане спільне патрулювання цієї акваторії. Держсекретар Майк Помпео повідомив, що США мають намір створити для цього міжнародну коаліцію. Народ Ірану не заслуговує на таких правителів, які тепер переключились на морське піратство, захоплюючи судна в міжнародних водах, вважає Помпео. Раніше, 9 липня, про потребу створення міжнародної коаліції для спільного патрулювання Ормузької протоки заявив Джозеф Данфорд, глава Об’єднаного комітету начальників штабів армії США, додавши, що відповідні переговори вже ведуться. 
У Венесуелі стався масштабний блекаут: без світла лишилися 18 штатів 
У Венесуелі сталося чергове масове відключення електроенергії, яке зачепило навіть Каракас. Загалом без світла залишилися 18 із 23 штатів, уточнює Бі-Бі-Сі. Міністр інформації Венесуели Хорхе Родрігес заявив, що відключення було спричинене «електромагнітною атакою». У березні масштабний блекаут стався у всіх 23 штатах і тривав тиждень, що призвело до дефіциту продуктів та заворушень. Інше відключення в квітні зачепило значну частину країни, однак тривало лише кілька годин. Президент Ніколас Мадуро називає відключення електроенергії «тероризмом» та саботажем опозиції. На відміну від представників опозиції, які переконані, що причиною цього стала багаторічна корупція та недостатнє інвестування в галузь.

Тисячі людей збираються на полювання за Лох-Несським чудовиськом

Кампанія у «Фейсбуці», яка закликає людей узяти участь у пошуках Лох-Несського чудовиська, стурбувала британське Національне королівське товариство порятунку на воді (RNLI), повідомляє Бі-Бі-Сі. Приблизно 18 тисяч користувачів соцмережі заявили, що мають намір вирушити на пошуки чудовиська, а ще 38 тисяч розмірковують над тим, аби приєднатися до них. Але служба RNLI на озері Лох-Несс попереджає, що пошуки чудовиська можуть бути небезпечними, оскільки озеро дуже глибоке. Захід призначено на 21 вересня. Ідею організатори запозичили в кампанії «Взяти штурмом Зону 51», яка закликає тисячі людей одночасно ввірватися на цю базу ВПС США, розташовану на півдні штату Невада, аби дізнатися, чи не приховує американська влада правду про прибульців з інших планет.