Зеленський підписав указ «Про заходи щодо протидії рейдерству»

24.07.2019
Володимир Зеленський підписав указ «Про заходи щодо протидії рейдерству» для захисту власників бізнесу в Україні. Про це 22 липня повідомила пресслужба Офісу президента.
 
Документ містить набір інструментів для протидії шахрайському чи силовому позбавленню підприємців майнових прав. «За різними оцінками, впродовж останніх шести років відбулося понад три тисячі захоплень.
 
Зазвичай це зміна власника через підробку документів, через реєстраторів, яких не існує, або «дірки» у реєстрі», — заявив заступник керівника ОП Олексій Гончарук.
 
За його словами, указом передбачено розробити та ухвалити найближчим часом законопроект, який усуватиме в законодавстві прогалини, що дають змогу рейдерам нищити бізнес і відбирати нерухомість.
 
Зокрема, планується внести зміни до програмного забезпечення держреєстрів, що дозволить зменшити ризики та частоту рейдерства.
 
Серед ключових технологічних змін — автоматичний моніторинг ризикових транзакцій із подальшим підтвердженням/зупинкою реєстраційних дій, створення бек-офісу, що переглядатиме транзакції з підвищеним ризиком, фото- та відеофіксація учасників транзакцій.
 
Як повідомили в ОП, також планується запровадити додаткове підтвердження при здійсненні реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) та додаткової авторизації учасників транзакції (наприклад, ЕЦП).
 
22 липня президент також видав указ про стимулювання економічного та туристичного розвитку Карпатського регіону, а 19 липня підписав указ щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг.
 
Утім, коментуючи останній, міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що, за планом Зеленського, дороги мають ремонтувати і будувати втричі дешевше, ніж це можливо.