Підрив біля Щастя: російські найманці знову порушили домовлений режим тиші

23.07.2019
У ніч 21 липня вздовж усієї лінії розмежування в районі проведення ООС у Донецькій та Луганській областях встановили «режим тиші», що передбачає обопільне припинення ведення вогню з будь-яких видів озброєння. 
 
Домовленість про це напрацьована в Мінську 17 липня. Проте впродовж першої ж доби безстрокового перемир’я збройні формування Російської Федерації та її посіпаки відкривали вогонь з озброєння БМП та великокаліберних кулеметів біля Хутора Вільний.
 
Напередодні, 20 липня, окупаційні війська 26 разів порушили режим припинення вогню. З них 12 разів — із застосуванням забороненої Мінськими угодами зброї — артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм.
 
Також противник відкривав вогонь по наших захисниках iз гранатометів різних систем, протитанкових ракетних комплексів, озброєння БМП, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
Обстріли зафіксовано поблизу населених пунктів Гранітне, Лебединське, Піски, Талаківка, Павлопіль, Новотроїцьке, Красногорівка, Водяне, Богданівка, Пищевик, Мар’їнка, Щастя, Артема, Новолуганське, Луганське, Попасна, Новоолександрівка, Катеринівка, Новозванівка.
 
На Луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Пiвнiч» від підриву невідомого вибухового пристрою, встановленого диверсійно-розвідувальною групою противника, неподалік населеного пункту Щастя загинули військовослужбовці повітрянодесантної бригади — солдат Семен Румігін i солдат Нікіта Скітченко. Ще двоє військовослужбовців отримали поранення. 
 
Військові попереджають щодо небезпеки мінно-вибухових засобів. На прифронтовій території зафіксовані факти використання окупаційними військами заборонених Женевською конвенцією мін ПОМ-2. Для доставки смертоносних мін ворог застосував заряди РПГ iз пере­робленим кріпленням.
 
12 таких сюрпризів лягли не лише поряд із позиціями українських військовослужбовців, а й з житловими будинками поблизу Золотого. Наші бійці оперативно евакуювали кілька сімей місцевих жителів. Усі вони були доставлені в безпечні місця. На щастя, ніхто не постраждав.
 
Заряд ПОМ-2 вибухає у момент спрацювання датчиків або ж самоліквідації, що передбачає активацію від 4 до 100 годин. ПОМ-2 вражає живу силу в радіусі близько 16 метрів. Подібні міни ніколи не зберігалися та не перебували на озброєнні в Україні.
 
До речі, в процесі пошукових робіт на пропускному пункті «Майорське», які розпочалися ще минулого четверга, вибухові пристрої таки було знайдено. Наразі контрольно-пропускний пункт функціонує у реверсному режимі. Зокрема, спочатку через лінію розмежування пропускають громадян, які слідують на тимчасово окуповану територію.
 
Після завершення їх оформлення здійснюватиметься пропуск усіх осіб і транспортних засобів, що досі перебувають у так званій «сірій зоні». Прикордонники забезпечать пропуск усіх цивільних осіб, котрі наразі очікують на перетин лінії розмежування, щоб у «сірій зоні» не залишилось жодної людини. 
 
Військові попередили, що у зв’язку зі збереженням вибухонебезпечної ситуації біля КПВВ «Майорське» 22 липня дорожній коридор «Горлівка—Бахмут» не функціонуватиме. Командування Об’єднаних сил звернулося до громадян із проханням врахувати цю інформацію при плануванні своїх поїздок через лінію розмежування та обирати інші контрольні пункти в’їзду—виїзду.
 
Військове командування наголошує: підрозділи Об’єднаних сил адекватно відповідатимуть на ворожі обстріли у разі порушення російськими окупаційними підрозділами режиму припинення вогню та здійснення ними збройних провокацій i обстрілів наших позицій чи мирних населених пунктів.
 
«Відповідно до чинного законодавства України, Об’єднані сили мають право і зобов’язані забезпечити збереження життя і здоров’я військовослужбовців, цивільного населення, не допустити втрати території».