Найбільш реальною можливістю для України є проведення Юнацької Олімпіади - експерти

19.07.2019
Найбільш реальною можливістю для України є проведення Юнацької Олімпіади - експерти

Більшість критих арен в Україні, як і столичний Палац спорту, де наша країна приймає значну частину міжнародних турнірів, — це спадок радянського минулого. (Фото з архіву «УМ».)

Одного разу в Україні вже обговорювалося питання проведення Олімпійських ігор. За часів керівництва державою Віктора Януковича наша країна навіть подавала до Міжнародного олімпійського комітету заявку, прагнучи провести в себе Зимові ігри-2022. Утім через складну політичну та економічну ситуацію від реалізації олімпійського проекту на Львівщині вирішено було відмовитися.
 
Із приходом до державного управлінського керма Володимира Зеленського ідея прийняття в Україні Олімпіади з’явилася знову. «Ми маємо бути амбітними. Нам потрібен певний план, що ми, скажімо, за 3-4 роки все побудували, і тоді могли б бути в черзі й прийняти Олімпіаду», — під час зустрічі з вітчизняними спортсменами на олімпійській базі в Конча-Заспі заявив голова Української держави.
 
Нагороджуючи українських призерів ІІ Європейських ігор та вітчизняних футболістів, які перемогли на молодіжному чемпіонаті світу до 20 років, Володимир Зеленський відзначив, що держава мало приділяла уваги спорту.
 
При цьому далеко не факт, що головною проблемою вітчизняних олімпійців була й залишається фінансова складова, хоча й про низькі стипендії спортсмени також говорили у розмові з президентом України.
 
Найболіснiше питання українського спорту — це відсутність сучасної інфраструктури, через що одні атлети змушені тренуватися за кордоном, інші  в пошуках кращої долі  змінювати спортивне громадянство.
 
Відтоді, як президент Національного комітету України Сергій Бубка заявляв, що український спорт стоїть на уламках радянської спортіндустрії, в його життєзабезпеченні особливим чином нічого не змінилося.
 
«Треба дати завдання нашим хлопцям, які шукають інвестиції, дати завдання нашому бюджету, щоб щорічно виділялися гроші на об’єкти, які нам потрібні, а потім будуть використані для Олімпіади. Треба хоча б намагатися цього досягти», — наголосив Володимир Зеленський.
 
Міністр молоді та спорту Ігор Жданов переконує, що в його господарстві вже готові проекти й документи, необхідні для покращення підготовки наших збірних команд. Необхідні лише державні рішення про виділення фінансування на необхідні об’єкти.
 
Водночас Зеленський пропонує керівникам «спортивного» міністерства та НОК розробити стратегічний план саме для проведення в Україні Олімпійських ігор.
 
При цьому експерти відзначають, що найбільш реальною можливістю для нашої країни є проведення Юнацької Олімпіади. Але, в будь-якому разі, країні, як повітря, потрібна нова спортивна інфраструктура.
 
Скажімо, тренер збірної України з плавання Юрій Зевін наголошує, що за весь час незалежності в країні для спеціалізованої підготовки плавців не зведено жодного басейну.
 
Загалом, схожа ситуація й зі зведенням багатопрофільних спортивних арен. Утім після появи в Запоріжжі наприкінці 2018 року глобально відреставрованого Палацу спорту справа може пожвавитися й в інших містах. Приміром, днями президент баскетбольного клубу «Дніпро» Валерій Кондратьєв заявив, що вже най­ближчим часом за сприяння регіонального індустріального гіганта «Южмашу» може розпочатися в Дніпрі масштабна реконструкція спорткомплексу «Метеор».
 
«Керівництвом держави поставлене завдання, аби Палац спорту повернувся в обласну власність, після чого можна буде розпочати його повну реконструкцію. Сподіваюся, що через рік «Дніпро» матиме сучасний зал на чотири тисячі глядачів і зможе в рідних стінах грати єврокубки», — відзначив Валерій Кондратьєв.