ЄС ухвалив штрафні заходи за розвідування Туреччиною чужих родовищ

17.07.2019
ЄС ухвалив штрафні заходи за розвідування Туреччиною чужих родовищ

Турецькі розвідувальні судна біля берегів Кіпру ЄС вважає провокацією і беззаконням

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу ухвалили штрафні заходи у відповідь на дії Туреччини з розвідування газових i нафтових покладів і буріння поблизу узбережжя Кіпру. В оприлюдненому тексті рішення зазначається, що йдеться, зокрема, про скорочення фінансових виплат Євросоюзу Туреччині та припинення переговорів щодо угоди про авіа­сполучення, повідомляє «Німецька хвиля». Євросоюз також призупиняє діалог iз Туреччиною на вищому рівні та запроваджує низку обмежувальних заходів у відношеннях з Анкарою.
 
«Провокації з боку Туреччини для нас усіх неприйнятні, і ми перебуваємо на боці Кіпру», — заявив держміністр з європейських питань МЗС Німеччини Міхаель Рот у Брюсселі. Як зазначається, якщо Туреччина не змінить своєї поведінки, у ЄС можуть вдатися й до інших штрафних заходів, зокрема до санкцій щодо залучених до робіт iз буріння підприємств чи окремих осіб.
 
Рада ЄС наполягає на тому, що «питання розмежування виняткових економічних зон та континентального шельфу можуть бути вирішені винятково посередництвом переговорів, при повній повазі до міжнародного права та у відповідності до принципiв добросусідства».
 
Нагадаємо, причиною такого рішення з боку ЄС стали дії Туреччини, спрямовані на розвідування покладів нафти і газу поблизу узбережжя Кіпру. Туреччина окуповує північну частину острова з 1974 року і вважає ці води своєю територією.
 
Туреччина направила свої плавучі бурові установки до берегів Кіпру навесні цього року, наполягаючи на своєму праві розробляти газові родовища в цих водах, які, як стверджує Анкара, належать невизнаній міжнародною спільнотою Турецькій республіці Північного Кіпру. Водночас Євросоюз і, зокрема, член ЄС Республіка Кіпр вважають усі води довкола острова кіпрською територією. Учасники саміту країн ЄС ще 20 травня пригрозили Анкарі санкціями в разі продовження робіт у кіпрських водах. Влада Кіпру вже виписала ордери на 
арешт членів екіпажів турецьких бурових суден.
 
Не оминула нагоди втрутитися у цей конфлікт і Росія. Член комітету Ради Федерації з міжнародних справ Олег Морозов підтримав Туреччину, заявивши, що санкції ЄС мають лише «символічний характер». Він також наголосив, що Росія не підтримує санкційну політику і закликає вирішувати конфлікти політичними інструментами.