Просідання ґрунтів на окупованій Донеччині набирає незворотного характеру

17.07.2019
Просідання ґрунтів на окупованій Донеччині набирає незворотного характеру

(Малюнок Івана МИКОЛАЙЧУКА.)

Екологи Донбасу б’ють на сполох: поверхня землі в регіоні почала просідати, місцями на 30, а то і більше сантиметрів. Спеціалісти пояснюють, що це тривожне явище стає все очевиднішим через те, що на виведених із ладу шахтах припинили відкачувати воду. Внаслідок цього оголений ґрунт вимивають підземні води і відносять геть.
 
Сперечатися із вченими не будемо — їм, як кажуть, видніше. Та все ж, гадається, поверхня осідає не тільки через накопичені води — земля-матінка просто не витримує тих неподобств і наруги, що на ній діються. Коли одні люди щось на ній будували, впорядковували, а інші із запалом усе це руйнують, а головне — затято вбивають один одного, в тім числі дітей, жінок і старих... І чому, і звідки ця божа кара?
 
А відповідь узагалі-то відома: нашій могутній сусідці пристрасно хочеться пристібнути Україну до своєї розбійницької колісниці. Бо їй просто не віриться в те, що Україна, яка три з половиною століття знаходилась під її п’ятою, забажала стати самостійною та жити на свій розсуд. От і зібрала докупи колаборантів, забезпечила їх зброєю, грошима та амуніцією, заслала до них так званих добровольців, оголосивши всьому світові: мовляв, це необхідно для захисту донецьких росіян, яких в Україні всіляко гноблять і мордують.
 
І ця брехня тиражується в усіх ЗМІ, хоча всьому чесному люду відомо, що за часів незалежності Україною керували, в основному, росіяни. Президенти, за винятком В. Ющенка, були проросійськими, половина міністрів, «губернаторів» були не тільки російськомовними, а саме з Донбасу. А якою мовою висловлюється чимала частина депутатів? Лишається загадкою — як же вони гнобили росіян, якщо самі не вміли балакати українською?
 
Під фальшивим розбійницьким прапором порятунку російського населення і почалась ця нескінченна бійня у 2014 році. І ця нахабна брехня на довгих ногах, на жаль, діє. Тим часом із Росії на Донбас замість вивезеного «гуманітарними конвоями» обладнання безконтрольно завозяться ядерні та хімічні відходи. Як справедливо пише наша землячка Олена Степова: «Росія отруїла всі захоплені землі і зробила з них звалища. І це факт. Тепер екологічні катастрофи вона буде використовувати як фактор тиску на Україну і світ для вирішення своїх питань. Ось тому я наполягаю, що в карту війни і ООС повинні бути вписані екологічні маркери. Зараз розігрується карта Криму. У плані екологічної катастрофи і тиску на Україну. Наступним, упевнена, буде Донбас-ОРДЛО, адже крики «дати воду народу Донбасу» вже звучать. Просто вони затихли в криках «дати воду Криму».
 
Освічена Європа, оплот демократії, брехню окупантів сприймає прихильніше, ніж правду українців. Принай­мні набирають сили і міцнішають голоси керівників європейських держав, що виступають за відміну антиросійських санкцій. Вони готові пробачити не тільки захоплення Криму, Південної Осетії, Абхазії, Придністров’я, а й окупацію Донбасу.
 
Але те, що ладна стерпіти демократична Європа, ніяк не в змозі витримати земля-матінка, вона протестує по-своєму — починає просто провалюватися під ногами окупантів.