Маршал Жуков командував навчаннями з ядерними бомбами: військові гинули від радіації

16.07.2019
Маршал Жуков командував навчаннями з ядерними бомбами: військові гинули від радіації

Щодо питання про «подвиги» Жукова уже після перемоги у війні з Німеччиною, то ось iще один красномовний факт із біографії кривавого маршала. Як нагадує у соц­мережі «Фейсбук» психолог Дмитро Ісаєв: «14 вересня 1954р. почались Тоцькі військові навчання, що англійською перекладається як Totskoye nuclear exercise». Вони були закодовані під назвою «Сніжок».
 
«Схематично виглядало так: у повітрі вибухала ядерна бомба потужністю 40 кілотонн у тротиловому еквіваленті», — повідомляє користувач. Із 45 тисяч військових напередодні взяли підписку про нерозголошення секретної інформації та пообіцяли учасникам експерименту як винагороду... аж тримісячну платню.
 
Завдання перед ними стояло «просте» — пройти крізь епіцентр радiоактивного зараження. А перед керівництвом навчань Центр поставив завдання: перевірити здатність радянських воїнів протистояти радіації. Ніякого захисного одягу «піддослідним» не видали, а протигази солдатики познімали, бо стояла дуже спекотна погода.
 
А ще поряд із полігоном були розташовані села із тисячами цивільних мешканців. Переважна більшість військових, що брали участь в операції, невдовзі померла від променевої хвороби.
 
Командував Тоцькими військовими навчаннями саме маршал Жуков.
 
«Жоден німецький генерал не знищив стільки радянських військових за своє життя, як маршал Жуков. За це, мабуть, йому і стоїть пам’ятник у Харкові?», — риторично запитує автор поста. І дає посилання на публікації про Тоцькі військові навчання у західних ЗМІ, зокрема в газеті «Нью-Йорк Таймз».