На Уїмблдоні Еліна Світоліна вперше в кар’єрі вийшла до півфіналу «Великого шолома»

12.07.2019
На Уїмблдоні Еліна Світоліна вперше в кар’єрі вийшла до півфіналу «Великого шолома»

Перша ракетка України Еліна Світоліна стала першою вітчизняною тенісисткою, котра змогла пробитися до півфіналу «гранд слему» (Фото з сайта tennisua.org)

Те, що прогнози у спорті — справа невдячна, факт загальновідомий. Упродовж минулих років тенісні експерти не раз обіцяли примі українського тенісу пристойний результат на окремих турнірах із серії «Великого шолома», проте всупереч передбаченням Еліна Світоліна, тріумфаторка низки представницьких фіналів «Мастерз», ніяк не могла пройти далі чвертьфінальної стадії на «гранд слемах».
 
Перед стартом цьогорічного Уїмблдону перша ракетка вітчизняного жіночого тенісу взагалі мало на що могла розраховувати. Травма, котра на тривалий час вибила Еліну зі звичайного змагального ритму, значним чином віддалила тенісистку від її оптимальної форми. Утім, можливо, саме цей факт — коли ніхто з твоєї команди та твоїх уболівальників не розраховує на високий результат — посприяв історичному досягненню Світоліної не тільки на Уїмблдоні. Власне, несподівано пробившись до півфіналу трав’яного шолома, Еліна оновила свій рекорд на турнірах iз серії «Великого шолома».
 
«Я не очікувала на старті турніру, що зможу дійти так далеко. У мене не було жодних очікувань від Уїмблдону, адже раніше тут я не показувала хороших результатів. Тож  просто намагалася не втрачати концентрації», — заявила Світоліна.
 
До свого чвертьфінального поєдинку на Уїмблдоні-2019 з Кароліною Муховою прима українського тенісу програла на «Мейджорах» чотири матчі 1/4 фіналу. Зрештою, найсильнішій українській тенісистці вдалося зламати неприємну традицію.
 
У матчі проти 68-ї тенісистки WTA Мухової, котра в попередньому раунді в затяжному марафоні вибила з розіграшу третю ракетку турніру Кароліну Плішкову, українка   виглядала більш ніж переконливо. «Я знала, що маю змусити свою виснажену попередньою грою опонентку багато бігати. У підсумку, я змогла знайти свою гру», — сказала українська тенісистка після матчу, котрий завершився у двох сетах — 7:5, 6:4.
 
«Я рада, що цього разу моїм матчам не приділяли багато уваги. У минулі роки, зокрема, на «Ролан Гарросі», від  мене було забагато очікувань, що вочевидь створювало додатковий психологічний тиск. А на цьогорічному Уїмблдоні я просто намагалася шукати свою гру й отримувати від неї задоволення», — пояснила секрет свого історичного успіху перша ракетка України.
При цьому новий тренер української тенісистки, британець Ендрю Беттлз наголошує, що його підопічній не варто зупинятися на досягнутому: «Еліна виграла останні дев’ять фіналів WTA, тому їй варто йти далі, підніматися вище».
 
У півфіналі на Світоліну чекала її давня знайома — екс-перша ракетка планети Сімона Халеп. Із 2013 року суперниці між собою зіграли вісім поєдинків, у яких перемоги розділилися порівну. Цікаво, що до цього вони жодного разу не зустрічалися на траві. «Це буде особливий півфінал. Це прекрасна можливість зіграти ще один матч на легендарному Уїмблдоні. Мені дуже подобається атмосфера на турнірі і неймовірно хочеться зіграти тут на центральному корті», — наголосила Світоліна.