В останній свій тиждень нинiшня Верховна Рада планує прийняти Виборчий кодекс

10.07.2019

Мобілізація парламентаріїв

Незважаючи на те, що це останній робочий тиждень депутатів восьмого скликання, у стінах Верховної Ради плідно розглядали правки до Виборчого кодексу. Загалом закон має найбільшу кількість поправок за весь період восьмого скликання — понад 4 тисячі. Попри такі обсяги в парламенті запевнили: у четвер вийдуть на фінішну пряму і вже зможуть голосувати за Виборчий кодекс. Тому спікер Андрій Парубій скликав позачергове засідання парламенту. «Це буде наше заключне рішення Верховної Ради цього скликання, і ми повинні пройти його гідно. Я оголошую повну мобілізацію, щоб ми могли прийняти рішення про відкриті списки», – сказав Парубій.
 
Щоб не втрачати часу і розглянути ще 20% правок, адже на ранок вівторка депутати опрацювали вже 80%, Парубій відразу запросив до слова голову підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Олександра Черненка, який упродовж останніх двох місяців постійно доповідає про правки до проекту Виборчого кодексу. Розпочали розгляд з 3641-ї правки. Проте, як це часто буває у Верховній Раді, не попрацювавши й години, депутати вирішили оголосити перерву. 

Яким буде прохідний бар’єр?

Незважаючи на 80% опрацьованих правок, досі залишається відкритим питання щодо встановлення у Виборчому кодексі прохідного бар’єру, який мають подолати партії на парламентських виборах. «Є ще певні дискусії, які триватимуть до останнього дня голосування. Зокрема, стосовно виборчого бар’єра. Тому що в першому читанні пропонується 4%, частина депутатів наполягає на тому, щоб залишилося 5%. Це буде, власне, предмет уже дискусій напередодні голосування», — зазначив голова Верховної Ради.

Що ж нового буде у Виборчому кодексі? 

За словами авторів закону, головним принципом і надбанням стануть відкриті списки. Фактично закриті списки і мажоритарна система в новому законі будуть відсутні. Політична сила, йдучи на вибори, не тільки пропонує проголосувати по кожному регіональному округу за свою програму, а й дає перелік кандидатів у депутати, з яких виборець, прийшовши дільницю, може вибрати тих людей, яким він довіряє, які мають підтримку в цьому регіоні. Тобто якщо в партійному офісі був складений список, громадяни мають право змінити його під час проведення виборчої кампанії. Таким чином завдяки новому закону виборці матимуть можливість самостійно впливати на те, «хто від політичної сили має право бути в парламенті». «Тобто якщо хтось захоче поставити у список охоронця чи спонсора, то вони можуть бути провалені під час голосування в регіонах, де громадяни будуть самостійно визначати, хто має бути в політичному списку і на якій позиції», — наголосив Парубій.
 
Нагадаємо, проект Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах, ухвалений 7 листопада 2017 року у першому читанні. 29 травня 2019 року профільний комітет ВР рекомендував парламенту розглянути проект Виборчого кодексу в другому читанні. 6 червня парламент розпочав розгляд проекту Виборчого кодексу вже в другому читанні. 

Не виборами єдиними

Парубій також повідомив, що у четвер пропонується розглянути закони про заручників, капеланів і про підтримку шахтарів. «Буде дуже важливий порядок денний, як, можливо, і кадрові питання, якщо будуть рішення комітетів», — сказав він і закликав голів фракцій і позафракційних депутатів прибути в сесійний зал, щоб у заключний день роботи цієї Верховної Ради показати якісний результат. У свою чергу, вчора у парламенті представник президента Руслан Стефанчук заявив, що президент Володимир Зеленський підпише закон про новий виборчий кодекс лише після його аналізу та опрацювання.