«Замовлення русского міра»: чому суд «дарує» «Інтеру» більше 4 млн грн

10.07.2019
«Замовлення русского міра»: чому суд «дарує» «Інтеру» більше 4 млн грн

Реваншистське прагнення повернути Україну в орбіту «русского міра» прочитується у рішенні Окружного адміністративного суду Києва про скасування штрафу в розмірі 4 млн 46 тис. грн (25% ліцензійного збору), який мав би заплатити телеканал «Інтер» за розпалювання національної ворожнечі та ненависті словами ведучих під час концерту до минулорічного 9 травня про перейменування вулиць «іменами фашистських злочинців».
 
Позов топ-телемовника з виразними проросійськими позиціями суд, який упродовж останнього часу відзначився низкою алогічних з огляду на запити проукраїнського суспільства рішень, задовольнив наприкінці червня. Визнано протиправним і скасовано рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення від 11 липня 2018 року про результати позапланової перевірки телеканала «Інтер» і розпорядження Нацради від 17 липня 2018 року про усунення порушень законодавства та сплату штрафу.
 
Скандал у 2018-му розгорівся ще до ефіру, коли в інтернеті було оприлюднено уривок записаного концерту. «Сегодня мы не можем позволить, чтобы улицы наших городов называли именами фашистских преступников, а их портреты безнаказанно проносили в факельных шествиях по нашей столице, где каждый метр полит кровью наших соотечественников», — це слова підводки ведучого Андрія Доманського. «И пусть иногда нам кажется, что все против нас, что мы чужие в своей стране. Но это не так. Нас много. Нас сотни в этом зале и миллионы – перед экранами телевизоров», — продовжила співведуча Анастасія Даугулє.
 
Хронологічно, ввечері 9 травня 2018 року на «Інтері» вийшов анонсований концерт «Победа. Одна на всех», наприкінці якого від ведучого Андрія Доманського пролунала фраза, через яку будівлю канала та офіс «Національних інформаційних систем» (виробника новин для «Інтера») пікетували активісти. Уже 11 травня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканала «Інтер» щодо дотримання вимог законодавства під час трансляції концерту. А ще через два місяці, 11 липня, Нацрада вирішила оштрафувати «Інтер» на 4 млн 46 тис. грн, визнавши заяви ведучих концерту розпалюванням ворожнечі та закликом до розв’язування агресивної війни або її пропаганди.
 
Але судді Окружного адміністративного суду Києва почули в підводках ведучих лише «ознаки оціночних суджень». «Ознака до заклику та розпалювання ворожнечі не означає факт здійснення такого заклику, оскільки не містить безпосередньо звертання до аудиторії із пропозицією до розв’язування агресивної війни», — зазначили у рішенні. Також суд переконаний, що в промовах ведучих немає «пропаганди держави-агресора, дискредитації людей, що боролися проти нацистської та радянської окупації та за незалежність України».
 
Суд навіть вважає, що Нацрада створює «умови для поширення цензури та привласнення інформації стосовно висвітлення історичних подій в Україні». Для незалежних правознавців цей рядок свідчить лише про те, що люди в мантіях із Окружного адмінсуду Києва у цій справі є виконавцями політичного замовлення проросійських сил.
 
До речі, скасувавши штраф «Інтеру», суд зобов’язав Нацраду відшкодувати судовий збір у понад 1,5 тисячі гривень. Тобто навіть такий дріб’язок, за мірками приватної топ-телекомпанії, мають сплатити платники податків.
 
Варто згадати, що 16 березня нинішнього року щодо трансляції того «інтерівського» концерту був складений висновок Незалежної медійної ради. У ньому, зокрема, пишуть: «Критерії, які встановив Європейський суд із прав людини щодо оцінки наявності розпалювання ворожнечі, варто оцінювати в сукупності, без надання переваги певному. Саме тому Незалежна медійна рада, виходячи з контексту подій 9 травня, що відбуваються щороку в Україні, вважає, що саме цього дня використання подібного наративу («фашистські злочинці», «ми є Україною, що перемогла», «нас багато і ми все пам’ятаємо») може призвести до розколу суспільства та суттєвих негативних наслідків. Зважаючи на це, трансляція телеканалом «Інтер» концерту до Дня Перемоги порушила заборону на використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної ворожнечі та ненависті».
 
«Незалежна медійна рада вважає, що трансляція телеканалом «Інтер» концерту «Победа. Одна на всех» із використанням вищенаведених цитат ведучих порушує вимоги абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (заборона на використання телерадіоорганізацій для розпалювання національної ворожнечі та ненависті)», — такий спільний висновок журналістів і юристів.