Командний чемпіонат Європи в Луцьку збірна України завершила за крок від п’єдесталу

09.07.2019
Командний чемпіонат Європи в Луцьку збірна України завершила за крок від п’єдесталу

Отримавши у змаганнях травму, лідер українського десятиборства Олексій Касьянов не зміг допомогти «синьо-жовтим» потрапити у призери на командному чемпіонаті Європи з багатоборства. (Фото з сайта unian.net.)

«Коли цвіте папороть» — ця тема була провідною в Мінську, де проходили ІІ Європейські ігри, але найбільш вдало ця фраза характеризує командний чемпіонат Європи з багатоборства (Суперліга), що відбувся 6-7 липня на стадіоні «Авангард» у Луцьку.
 
У цьогорічному чемпіонаті брали участь вісім країн, серед яких Україна, Республіка Білорусь, Франція, Швейцарія, Іспанія, Велика Британія, Естонія та Нідерланди (змагалися жінки). Найкращі атлети Європи мали позмагатися в багатоборстві: жінки — у семиборстві, а чоловіки — у десятиборстві. За кожен виступ спортсменам нараховували очки, які йшли в загальний і командний заліки.
 
Напередодні змагань пройшла пресконференція, на якій представники команд заявили про свою готовність змагатися, поділилися переживаннями стосовно продовження кар’єри в майбутньо­му та розповіли про свою реабілітацію після травм. Зокрема бронзова медалістка юніорського чемпіонату світу-2008 i чемпіонка Європи-2011 серед молоді iз семиборства Гріт Шадейко (Естонія) після травми стопи налаштувалася на подальшу боротьбу та підкреслила, що вважає склад своєї національної команди найкращим за останні роки.
 
Говорив і лідер української команди Олексій Касьянов, бронзовий медаліст чемпіонату світу-2009 iз десятиборства, дворазовий срібний медаліст чемпіонату світу у приміщенні (2012, 2016) та срібний медаліст чемпіонату Європи-2009 у приміщенні з семиборства: «На командному чемпіонаті Європи з багатоборства ти за замовчуванням першу спробу виконуєш для команди, дві наступні — для себе. На таких змаганнях потрібно виступати надійно, при цьому показуючи високі результати. У нас дуже хороший командний дух, усі заряджені на хороший результат». Крім того, 33-річний спортсмен припустив, що наступний рік виявиться останнім у його кар’єрі. Далі він планує зайнятися тренерською діяльністю, адже спорт для кожного атлета залишається найважливішим аспектом у житті.
 
Перший день чемпіонату відзначився  змаганнями для чоловіків у п’яти видах (біг на 100 метрів, стрибки в довжину, штовхання ядра, стрибок у висоту, біг на 400 метрів), а для жінок — у чотирьох (біг на 100 метрів iз бар’єрами, стрибок у висоту, штовхання ядра, біг на 200 метрів). За його підсумками лідерство захопили Крістян Росенберг (4263) з Естонії в чоловіків та українка Дарина Слобода серед жінок, яка набрала 3589 очок.
 
Олексій Касьянов достроково припинив виступ на чемпіонаті через спазм литкового м’яза, позмагавшись у перших трьох видах програми.
 
У другий і останній день проведення змагань чоловіки змагалися в бігу на 110 метрів з бар’єрами, метанні диска, метанні списа, стрибках із жердиною та бігу на 1500 метрів. Жінки стрибали у довжину, метали спис і бігли 800 метрів. Загальний результат для вітчизняної чоловічої збірної виявився не надто вдалим. Серед учасників-українців найвищий у рейтингу — Руслан Малогловець — посів 17-ту сходинку, набравши 7353 очок. Лідером став білорус Віталій Жук (8237 очок iз персональним season best), друге місце завоював естонець Майсел Уйбо (8181), третє — іспанець Хорхе Уренія (8073). 
 
Жіноче семиборство виграла українка Дарина Слобода, встановивши ще й особистий рекорд — 6165. Друге місце у спортсменки з Великої Британії Кеті Стейнтон, а третє — в учасниці з Нідерландів Марійке Есселінк.
 
У загальному заліку перемогла команда з Естонії (39 959), за ними у підсумковому протоколі розташувалася Білорусь (39 560), третє місце посіли британці (39 433). Українська ж збірна, набравши 39 220 очок, завершила турнір на четвертій сходинці.