У РФ внаслідок пожежі на надсекретній субмарині «Лошарик» загинули 14 офіцерів

05.07.2019
У РФ внаслідок пожежі на надсекретній субмарині «Лошарик» загинули 14 офіцерів

14 флотських офіцерів високого рангу загинули під час пожежі на російському глибоководному апараті, повідомила у вівторок, 2 липня, агенція РІА «Новості» з посиланням на заяву міністерства оборони РФ. 
 
 
За даними відомства, пожежа сталася 1 липня у російських територіальних водах у Баренцевому морі під час батиметричних замірів (визначення глибин). Моряки отруїлися продуктами горіння.
 
 
Зазначається, що вогонь вдалося ліквідувати завдяки героїчним діям команди, але не повідомляється, скільки всього осіб перебувало на борту. Як не згадується і про конкретний тип та назву субмарини. 
 
Військове міністерство країни-агресора лише скупо інформує, що апарат призначений для вивчення природного простору і дна Світового океану в інтересах ВМФ Росії. Його портом прописки вважається військово-морська база в Сєвєроморську.
 
«Причина події встановлюється. Розслідування проводить головнокомандуючий військово-морсьим флотом», — додали у відомстві. 
 
Російські видання «Новая газета» і «РБК» пишуть, що йдеться про атомну підводну станцію АС-12, також відому за неофіційною назвою «Лошарик», — глибоководний апарат, носієм якого є стратегічний атомний підводний човен.
 
За повідомленнями, цей носій — субмарина БС-64 «Оренбург». При цьому видання «Відкриті медіа» з посиланням на власне джерело стверджує, що пожежа була не на самому глибоководному апараті, а власне на човні-носії «Оренбург».
 
Будувати АС-12 почали ще в радянські часи, на воду спустили 2003-го. Розробка й будівництво велися в умовах підвищеної секретності. Апарат жодного разу не потрапляв на офіційні фотографії і, ймовірно, може бути найсекретнішим і найдорожчим проектом російського флоту — російський сайт The Bell подає оцінку вартості всього комплексу, разом із підводним човном-носієм, майже в 1,5 мільярда доларів.
 
Низка засобів інформації пише, що екіпаж згаданого підводного апарата — 25 осіб. Але російський військовий експерт Віктор Мураховський заявляє, що штатний екіпаж апарата — 14 осіб. Іще до п’яти можуть бути тимчасово залучені до його складу, прокоментував він на телеканалі «Росія-24».
 
Мураховський також заявляє, що займання сталося в акумуляторному просторі, де, ймовірно, відбулося коротке замикання. Російська версія «Форбса», посилаючись на джерела, наближені до міноборони Росії, так само називає як можливу причину пожежі проблеми з однією з акумуляторних батарей, що забезпечують електроживлення підводного апарата в той час, коли він піднімався з глибини до свого носія.
 
За словами джерела РБК, цілями Головного управління глибоководних досліджень, більше відомого як «підводна розвідка», в підпорядкуванні якого перебуває субмарина, є «прослуховування зарубіжних підводних ліній зв’язку, підйом із глибин цікавих зразків озброєнь та військової техніки та захист російських аналогічних засобів зв’язку». 
 
Західні ж спецслужби вважають, що справжнє його завдання — не офіційні «океанографічні дослідження», а диверсійна робота — на кшталт пошкодження підводних кабелів зв’язку чи західних станцій стеження за російським флотом.
 
Президент Росії Володимир Путін вимагає провести ретельне розслідування пожежі. За його словами, в катастрофі на глибоководному апараті загинули сім капітанів першого рангу та два герої Росії. Путін назвав те, що сталось, «великою трагедією». Російська влада не збирається повідомляти подробиці надзвичайної ситуації.
 
«Вся ця інформація не може мати публічного розповсюдження, вона належить до категорії абсолютно секретних даних.., держтаємниці, ця держтаємниця зберігається в інтересах держави і в інтересах державної безпеки», — заявив речник Кремля Дмитро Пєсков на брифінгу.
 
Він не став відповідати на запитання журналістів про тип апарата, що зазнав катастрофи, і навіть про наявність на ньому атомного реактора. Так само нічого не сказав і про завдання, які виконував апарат, хоча запевнив, що Володимир Путін як головнокомандувач знає все. За словами Пєскова, ці питання журналісти мають адресувати міністерству оборони Росії.
 
Але й там уникли прямих відповідей. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, який прибув до міста Сєвєроморськ, бази російського Північного флоту, куди доставили аварійний апарат, теж оминув усю конкретику.
 
Він лише сказав, що підводники, які перебували на борту, були «унікальними військовими фахівцями», «висококласними професіоналами», які здійснювали «важливі дослідження для вивчення гідросфери Землі».
 
Міністр уточнив, що, крім 14 загиблих, іншу частину екіпажу вдалося врятувати, і завдяки «саможертовним діям команди» осередок пожежі ліквідували. Загиблих офіцерів «подадуть на державні нагороди, їхнім родинам нададуть допомогу і підтримку», сказав Шойгу.
 
Загиблі в Баренцевому морі підводники служили в Петербурзі, підтвердив у соцмережі «Вконтактє» виконуючий обов’язки губернатора Санкт-Петербурга Олександр Бєглов.
 
«Команда закріплена за нашою військовою частиною і в останнє плавання відбула з Петербурга», — написав Бєглов, щоправда, не уточнив, про яку частину йдеться.
 
Проте раніше газета «Коммєрсант» повідомила, що загиблі моряки служили у військовій частині 45707, яка підпорядковується головному управлінню глибоководних досліджень міноборони і базується в Петергофі на околиці Санкт-Петербурга. «Коммєрсант» також подав прізвища двох героїв Росії, про яких згадав Путін: Микола Філін та Денис Долонський. 
 
Петербурзький інформаційний сайт «Фонтанка» повідомляє, що в шпиталях перебувають п’ятеро потерпілих під час пожежі. В них діагностовано не тільки отруєння продуктами горіння, а й контузія. Такий характер пошко­джень підтверджує, що перед пожежею на борту глибоководного апарата стався вибух.
 
«Радіо «Свобода» у своєму матеріалі наводить перелік 10 найсерйознiших катастроф на російських і радянських атомних підводних човнах iз 1960-х років XX століття. У них сумарно загинули близько 500 моряків. 
 
І як тут не згадати провокативне виконання провідним концертним хором Санкт-Петербурга пісні «На подводной лодочке с атомным моторчиком» про атомний підводний човен, який готується завдати ядерного удару по Вашингтону. Пісня пролунала 23 лютого цього року в Ісакієвському соборі на концерті, присвяченому російському дню захисника вітчизни...
 

ПАРАД МАРАЗМІВ

Текст пісні «На подводной лодочке»

На подводной лодочке с атомным моторчиком
Да с десятком бомбочек под сотню мегатонн
Пересек Атлантику и зову наводчика:
«Наводи, говорю,— Петров, на город 
Вашингтон!»
 
Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
Все могу за три рубля!
Здравствуй, новая земля
Неприятеля!
 
И на самолетике сверху друг мой Вовочка
Не с пустыми люками в гости прилетел,
На подводной лодочке да с атомным 
моторчиком
Экипаж веселую песенку запел.
 
Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
Можем все за три рубля!
Ты гори, гори земля
Неприятеля!
 
Сладко дремлют в Норфолке огоньки 
по берегу,
Спят усталые игрушки, негры тихо спят,
Ты прости, Америка, хорошая Америка,
Но пять сотен лет назад тебя открыли зря.
 
Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
Все могу за три рубля!
Пополам гори земля
Неприятеля!