Нові обставини — новий меморандум

03.07.2019
Дорога редакціє! Мені незрозуміла політика наших державотворців, у яких полуда на очах і вони не бачать відкритих дверей.
 
Різні там політологи і політики розповідають новому президенту всілякі варіанти врегулювання ситуації на Донбасі, і ніхто не підкаже пану Зеленському найпростіший і найправильніший.
 
Ми знаємо, що Будапештський меморандум, згідно з яким Україна здала свою ядерну зброю в обмін на гарантію суверенітету і недоторканності українських кордонів, насправді коштує не дорожче, ніж папір, на якому він підписаний, — це показало саме життя.
 
Коли підписували першу та другу Мінські угоди, Україна була в жахливому стані: армії майже не було, Путін погрожував, що його танки за два дні будуть у Києві, і, зважаючи на таку ситуацію, ні Україна, ні посередники — Франція та Німеччина — не бачили іншого виходу і зійшлися на тому, що потрібно виграти час та погоджуватися на кремлівський варіант Мінських угод, які суперечать здоровому глузду: амністія убивць, особливий статус «ЛНР/ДНР», їх участь у виборах на рівних з усіма громадянами України. Ці угоди — міна сповільненої дії під державу Україна.
 
У мене запитання до повстанців Донбасу: чому незадоволені владою українці з листопада 2013-го по лютий 2014-го зібралися на мирний Майдан проти Януковича, їх розстрілювали та спалювали десятками у київському Будинку проф­спілок i до цього часу немає винуватих у цих злочинах?
 
Аналогічна пожежа трапилася в травні в Будинку профспілок в Одесі, i там щороку в травневі дні лунають голоси (чув, зокрема, інтерв’ю Ю. Бойка), щоб розслідували, хто спалив антимайданівців. І таки дійсно, потрібно знайти винуватих в обох злочинах — що в Одесі, що в Києві.
 
А на Донбасі вирішили незадоволення владою за допомогою зброї за сценарієм з Москви. При цьому не варто забувати автобусні «тури» з Бєлгорода молодих людей, на зразок наших «тітушок». Росія намагалася роздмухати пожежу в східних і південних областях, щоб створити Малоросію — не вийшло! Вдалося лишень відщипнути шматочок Луганської та Донецької областей, та й то лише ввівши свої регулярні війська.
 
Теперішня ситуація дозволяє державі Україна заявити, що Мінські угоди «не коштують того паперу, на якому вони записані» — тобто дати адекватну відповідь Путіну. Потім здійснити візити в Лондон, Вашингтон та Пекін — Україна повинна стати на наступальний, а не капітулянтський шлях переговорів.
 
Зараз не та ситуація, коли Росія малою кров’ю може захопити Україну. Гадаю, що В. Путін не з’їхав зовсім iз глузду, щоб піти на Україну, яку він дуже «любить», відкритою війною. А Україна повинна поставити Москві умову: залишити зі своїми військами та її найманцями територію Донбасу — тільки такий договір наша країна може підписувати. Потрібно знову зібратися в Будапешті (чи в іншому місті) та підписати новий меморандум, де вже Україна виставить Росії свої умови. 
Всеволод ЧАМЛАЙ
Київ