Рейтинговi гойдалки: про що свiдчать найсвіжіші опитування щодо виборів до Ради

03.07.2019
Чим ближче день голосування, тим більше опитувань проводять соціологи. Якби вибори до Верховної Ради проходили в найближчу неділю, то до парламенту могли б про­йти п’ять політичних партій.
 
Найсвіжіші дослідження опублікували в Центрі «Соціальний моніторинг» та Українському інституті соціальних досліджень імені Олександра Яременка. 
 
«Слуга народу», «Опозиційна платформа — «За життя», «Батьківщина», «Європейська солідарність» та «Голос». Саме ці п’ять партій зараз мають найбільше шансів потрапити до Верховної Ради 9-го скликання.
 
Ще дві політичні сили можуть поборотися за 5% і таки потрапити до парламенту — це «Сила і честь» Ігоря Смешка та «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка. Поки ж соціологи прогнозують їм рейтинг у межах 4%.
 
Серед партій, які зараз мають шанс потрапити до Верховної Ради, втратила у підтримці лише «Слуга народу». За останні два тижні її електорат зменшився на 4%. Ще два тижні тому рейтинги партії складали 47,4%, проте, згідно зi свіжими даними, — вже 43,2%.
 
Усі інші чотири партії лише зросли у підтримці своїх виборців. Партія «За життя» та «Батьківщина» піднялися у своїх рейтингах на 1%, порівняно із дослідженнями двотижневої давностi. Таким чином у партії Медведчука та Рабиновича 12%, а «Батьківщина» має 9,4% підтримки.
 
Сталий рейтинг у «Європейської Солідарності» Петра Порошенка. А от найбільший приріст має партія «Голос» Святослава Вакарчука. За два тижні показники зросли майже на 2,5% і зараз становлять 8,3%. 
 
Про які тенденції можуть свiдчити сьогоднішні цифри? Домінуюче лідерство партії «Слуга народу» і надалі зберігатиметься. Рейтинги хоч і коливаються +— 4%, проте лідерство на виборах у президентської партії відібрати вже не зможуть. Варто пам’ятати і те, що в Україні президентська партія зазвичай і має більшість у парламенті.
 
Адже, за даними соціологів, підтримка рейтингу президента зараз сягає понад 70%, тому виборець голосуватиме не так за партію «Слуга народу», як за бренд Зеленського. Приблизно така сама ситуація складеться і на мажоританих округах.
 
Адже виборці рідко цікавляться тим, хто ж балотується у них в окрузі і зазвичай ставлять галочку за кандидата, який представляє конкретну партію. 
 
Розкол в «Опозиційному блоці», який поділився на два крила — партію «За життя» та «Опозиційний блок», і надалі ділитиме між собою електорат, проте якщо шанси партії «За життя» потрапити до парламенту дорівнюють майже 12%, то «Опозиційний блок» має близько 3% підтримки.
 
Що ж стосується партії «Батьківщина», то, порівняно з попередніми виборами, підтримка Юлії Тимошенко серед виборців зросла, таким чином вона має шанс завести до парламенту більшу кількість депутатiв, аніж мала цього скликання. Протилежна історія у Блоку Петра Порошенка, а відтепер в оновленої партії «Європейська солідарність», повторити феномен 2014 року не вдасться, проте, за останніми соціологічними даними, рейтинг партії зріс. 
 
Схожі принципи з «Європейською Солідарністю» декларує і партія «Голос», приріст підтримки якої є найбільшим серед усіх політичних сил.