Колективне фіаско: українські баскетболістки передчасно завершили свій виступ на Євробаскеті-2019

03.07.2019
Колективне фіаско: українські баскетболістки передчасно завершили свій виступ на Євробаскеті-2019

І в матчі проти збірної Великої Британії українським баскетболісткам не вдалося «розмочити» лік своїх перемог на чемпіонаті Європи-2019. (Фото з сайта xsport.ua.)

Одним великим провалом завершився для жіночої збірної України з баскетболу її виступ у фінальній частині чемпіонату Європи, хоча перед його стартом «синьо-жовті» аж ніяк не входили до числа аутсайдерів турніру.
 
 
Маючи у своєму складі одну з кращих баскетболісток континенту Аліну Ягупову та послуговуючись знаннями та вміннями знаного в Старому світi чорногорського спеціаліста Горана Бошковича, українська збірна могла розраховувати на пристойний виступ на Євробаскеті-2019. 
 
 
Нагадаємо, що на ЧЄ-2017 під керівництвом Володимира Холопова вітчизняні баскетболістки дійшли до 1/8 фіналу. Натомість цьогорічний континентальний форум «синьо-жовті» завершили на останньо­му місці в групі. Не здобувши жодної перемоги у своєму квартеті, підопічні Бошковича перед­часно завершили свої виступи на Євробаскеті.
 
Два роки тому керівництву ФБУ здалося, що українська жіноча збірна   не до кінця розкрила свій потенціал на континентальній першості, тож на зміну вітчизняному спеціалісту Холопову покликали знаного в баскетбольному світі  тренера-легіонера.
Однак під орудою Бошковича українські збірниці взагалі не показали пристойного баскетболу, зігравши на ЧЄ-2019 нижче своїх можливостей.
 
«У нашій команді дуже багато проблем. Здавалося б, у нас було все добре, все прекрасно. Але так вийшло, що в колективі порушилася дисципліна й нам не вдалося виграти ті матчі, котрі ми могли й повинні були виграти. Не було в нас дисципліни, не було командного духу, не було єдиного переможного настрою», — заявила після вильоту з Євробаскету капітан «синьо-жовтих» Ягупова.
 
Загалом, шанси на вихід із групи у нашої збірної залишалися до останнього туру. Після поразок чинному чемпіону Європи — збірній Іспанії (77:95) та співгосподаркам ЧЄ — команді Латвії (74:82) місце у «плей-оф» підопічним Бошковича могла принести перемога над скромною збірною Великої Британії. Натомість і в грі з найпростішим поміж конкурентів суперником підопічні Бошковича виявилися безсилими.
 
Зробивши ставку на дальні кидки, українські баскетболістки відверто провалили цей тренерський задум, реалізувавши лише 3 з 34 триочкових спроб. «Можливо, потрібно було більше грати через трисекундну зону», — сказав після фіаско британкам (54:68) Горан Бошкович.
 
Чорногорський наставник збірної України також визнав, що в таборі «синьо-жовтих» трапилися речі, які він вважає «абсолютно неприпустимими в професіональному колі».
 
Водночас виносити їх на загальне обговорення тренер не став. У той же час дещо відвертішою була Ягупова: «Як капітан я намагалася згуртувати команду, але частина гравців мене просто не слухала, не сприймала, що б я не робила. Не буду переходити на особистості, але єдиного колективу в нас не було». 
 
При цьому кваліфікаційний відбір на Євробаскет-2019 наші баскетболістки подолали доволі впевнено, посівши в своїй групі друге слідом за збірною Іспанії місце.