Назад, в УРСР: чи повернуться імена Шухевича та Бандери на київські проспекти

02.07.2019
Назад, в УРСР: чи повернуться імена Шухевича та Бандери на київські проспекти

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

«Отак прокинешся вранці, а Окружний суд повернув назву УРСР», — це одна з найпопулярніших реакцій українців у соцмережах на останні рішення Окружного адміністративного суду Києва.
 
 
Зокрема, на минулому тижні Окружний адмінсуд столиці скасував рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери і проспекту генерала Ватутіна — на проспект Романа Шухевича.
 
 
У Єдиному реєстрі судових рішень вказано, що з проханням скасувати рішення про перейменування вказаних проспектів позивалися до суду дві громадські організації — «Єврейська правозахисна група» та «Антифашистська правозахисна ліга».
 
Станом на 2017 рік керівником «Ліги» у Єдиному державному реєстрі значилася колишня депутатка від «Партії регіонів», нині покійна Ірина Бережна. Зараз діяльність цих організацій курирує її матір — Олена Бережна. 
 
«Суддя Чудак Олеся Миколаївна, до речі,  що переслідувала майданівців, скасувала рішення Київради. У позивачів, російської агентури на чолі з гаспажой Бєрєжной, була «нульова правова позиція», тому суддя до останнього затягувала винесення чергового ганебного рішення», — написав у «Фейсбуцi» директор Українських студій стратегічних досліджень Юрій Сиротюк.
 
Тоді як скандально відомий Окружний адмінсуд міста пізніше пояснив своє рішення тим, що проспекти Московський та Генерала Ватутіна нібито було перейменовано на Степана Бандери та Романа Шухевича з порушенням процедури, «а також у зв’язку з відсутністю належного обґрунтування прийняття даних рішень».
 
Мовляв, розгляд справи тривав iз серпня 2016 року. І суд лише зараз задовольнив частково відповідний позов, визнав протиправним i скасував відповідні перейменування.
 
Також зазначається, що суд при розгляді цієї справи взяв до уваги «значний суспільний інтерес, який відображений і в петиціях проти перейменування, чого не було враховано КМР під час вчинення дій щодо зміни назви проспектів».
 
Водночас голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає подібні судові рішення спробою реваншу проросійських сил в Україні.
 
«Що таке реванш? Це не лише тригери, як iз перейменуванням «назад» проспекту генерала Григоренка в Харкові на м’ясника Жукова, чи одномоментне повернення судом на мапу Києва проспектів Московського (Бандери) та Ватутіна (Шухевича), — наголосив пан В’ятрович у соцмережах. — Це те, що лежить в основі цих символічних актів. Постсовковий «русскій мір». Він усіма силами втручається в наш простір».
 
У свою чергу, мер Києва Віталій Кличко заявив, що реваншу не буде. За його словами, по-перше, наразі готується апеляція на рішення Окружного адмінсуду Києва про перейменування двох проспектів на честь Бандери та Шухевича.
 
«І, по-друге: на наступній сесії Київради ми, за процедурою, ще раз ухвалимо рішення про відповідне перейменування радянських проспектів», — заявив Кличко.