Українські спортсмени за чотири дні Європейських ігор-2019 вибороли 18 нагород

26.06.2019
Українські спортсмени за чотири дні Європейських ігор-2019 вибороли 18 нагород

Українські легкоатлети виграли дві естафети. (Фото з сайта unian.ua.)

Літо 2019 дуже насичене для українських уболівальників спорту: не встигли всі відійти від ейфорії після перемоги збірної U-20 на чемпіонаті світу, як у Мінську стартувала інша грандіозна спортивна подія — Європейські ігри-2019.
 
 
Це така собі генеральна репетиція перед найголовнішим стартом чотириріччя — Олімпіадою-2020, яка пройде в Токіо наступного літа.
 
 
Але не потрібно применшувати значення Євроігор, у ході змагань боротьбу за медалі ведуть представники 50 країн Старого Світу. Загалом буде розіграно 199 комплектів нагород у 23 дисциплінах.
 
 
Наша збірна делегувала до Мінська аж 198 спортсменів, які поборються у всіх дисциплінах. У складі нашої команди присутні й топи світового спорту: олімпійські призери Олег Верняєв та Жан Беленюк, легкоатлети Марина Бех та Богдан Бондаренко, дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан та багато інших. 
 
Перше «золото» Європейських ігор для України виборола юна дзюдоїстка Дар’я Білодід, яка у свої 18 років є однією з найтитулованіших спортсменок України. Ще у 16 років вона заявила про себе на дорослому рівні та виграла чемпіонат Європи.
 
А у 2018 році українка взагалі була визнана найкращою дзюдоїсткою світу. Тепер в активі Білодід і звання чемпіонки Євроігор.
 
Оскiльки для дзюдоїстів Європейські ігри проходять у статусi чемпіонату Європи, то вони отримували одразу по дві нагороди.
 
«Налаштовувалася лише на перемогу, однак кожна зустріч видалася дуже важкою. Перед фіналом намагалася максимально сконцентруватися, адже завжди потрібно бути в формі не лише фізично, а й морально. Яка медаль більш важка? Думаю, нагорода Європейських ігор. А взагалі отримувати одразу дві медалі вдвічі приємніше», — сказала Білодід після перемоги.
 
Виборов золоту медаль і дзюдоїст Георгій Зантарая. Цю нагороду він називає «маленькою частинкою великої мрії».
 
Не відстають від своїх колег по збірній i наші грації. Збірна з художньої гімнастики здобула «срібло» у групових вправах з трьома обручами і двома парами булав. В індивідуальній першості юна Влада Нікольченко, попри шалену конкуренцію, виборола дві бронзові нагороди.
 
«Європейські ігри — дуже відповідальний старт, і для мене це репетиція перед Олімпіадою в Токіо... Мій успіх — це наша заслуга з Іриною Іванівною Дерюгіною. Це наші дві спільні «бронзи», -— сказала гімнастка.
 
Юна грація Влада Нікольченко — бронзова призерка у вправах з обручем.
 
Надуспішними видалися для української збірної змагання з легкої атлетики, які цьогоріч проходять в оновленому форматі: динамічна нова атлетика (Dynamic New Athletics). У кваліфікаційному раунді 24 збірні були розділені на чотири групи, в кожній з яких змагалися представники шести країн. Переможці кожної групи, а також дві команди з тих, що посіли другі місця у своїх групах, пройшли одразу в півфінальні змагання.
 
На рахунку української легкоатлетичної збірної п’ять медалей, серед яких: дві золотi, одна срібна і дві бронзові.
 
Чергову нагороду Євроігор принесли Україні батутисти Антон Давиденко і Микола Просторов, показали другий результат у синхронних стрибках, програвши першому місцю лише 0,1 бала.
 
Загалом на рахунку нашої команди 18 нагород (п’ять золотих, сім срібних, шість бронзових) і четверте місце в загальнокомандному медальному заліку.
 
На минулих Європейських іграх, які проходили в Баку, українська команда завоювала 47 нагород і посіла восьме місце в медальному заліку. У Мiнську ще попереду в нас змагання зі спортивної гімнастики та греко-римської боротьби, тому маємо всі шанси на покращення своїх медальних здобутків чотирирічної давності.